Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Acum doi ani, dupa decesul soacrei mele, s-a procedat la efectuarea succesiunii intre socrul meu si cele doua fiice ale sale. Succesiunea s-a facut la notar si a constat doar in eliberarea respectivelor certificate de mostenire in care se precizeaza cotele parte ce revin fiecaruia. Deci nu s-a efectuat si punerea in posesie.
In momentul de fata, cele doua fiice vor sa renunte la cotele lor parti in favoarea tatalului lor.
Notarul ne-a spus ca acest lucru nu este posibil decat dupa punerea efectiva in posesie si numai prin act de donatie din partea fiicelor catre tata.
Intrebare: daca ceea ce a spus notarul e adevarat, ce alta cale de renuntare exista, fara a recurge la punerea in posesie?
Multumiri anticipate!
Nu pot renunţa. Semel heres, semper heres.. Cine şi-a consolidat calitatea de moştenitor acceptînd succesiunea nu mai poate renunţa la aceasta. Am spus-o şi mai suss.
legat de succesiuni, am si eu o rugaminte la voi.
stiu, desigur, ca drepturile personale ale lui de cuius nu se transmit mostenitorilor.
problema ar fi aceea daca drepturile salariale, stabilite printr-o hotarare judecatoreasca, sunt sau nu drepturi personale si deci, in functie de raspunsul la aceasta intrebare, daca se pot sau nu transmite mostenitorilor.
as vrea sa va rog, ca, in afara de parerile voastre personale, sa imi indicati vreo solutie de speta, data de vreo instanta de judecata intr-un asemenea caz sau chiar o opinie de doctrina.
eu, unul, nu am gasit nimic pe aceasta tema si chiar daca am si eu parerea mea personala, m-ar ajuta ceva "oficial".
mersi pt. ajutor.
Succesiune
ContSters48919
in cazul in care s-au scurs cele 6 luni de la deces (data deschiderii succesiunii) iar unii dintre mostenitori nu au facut dovada acceptarii (tacita sau ... (vezi toată discuția)