avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inlocuire coloana comuna de apa calda pe verticala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inlocuire coloana comuna de apa calda pe verticala

Cheltuiala cu inlocuirea unei coloane comune de apa calda pe verticala dintr-un imobil se repartizeaza conform cotei indivize si trebuie sa plateasca si cei care si-au pus centrale termice de apartament si s-au debransat de la RADET?
As dori sa imi spuneti care este articolul de lege care ii obliga si pe acesti proprietari sa plateasca pentru ca sunt unii care refuza sa participe la aceasta cheltuiala.
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:22, 4 Decembrie 2011
@ogra, uite acum nu sunt de acord cu tine. @adriantot a explicat unele situatii in care se pot afla proprietarii (cea in care o scara care are lift, iar cealalta nu are - chiar este foarte sugestiva pentru intelegerea situatiei ), dar asta nu inseamna ca posibilitatile s-au epuizat. Faza este sa se mearga pe acelasi principiu de fiecare data, de acest lucru responsabili fiind cei din conducerea asociatiei.

ogra a scris:

In cadrul unei asociatii nu se pot intocmi gestiuni separate, fiindca de aceea ne am asociat si am semnat acordul de asociere.:-/:rtfm::closedtopic:

Orice persoana juridica isi poate intocmi atatea gestiuni cate are nevoie. Sunt mii de agenti economici carea au filiale, sucursale, puncte de lucru s.a.m.d. si ai chiar obligatia sa tina gestiunea pe fiecare din acestea chiar daca fac parte din aceeasi firma, au acelasi cod fiscal... Chiar si acolo unde-s toate intr-o curte, in cadrul aceleiasi persoane juridice, pot fi mai multe gestiuni, magazii cu gestiunea lor, casierii cu gestiunea lor, gestiunea depozitului, gestiunea magazinului ...
Daca vreti, cel mai corect este ca fiecare scara sa plateasca separat pentru lucrarile de reparatii aferente fiecareia. Daca am spus ca se poate si altfel, am facut-o pentru ca se poate, pentru ca este mai usor de gestionat, mai usor de suportat...
Dar, repet cel mai corect este sa se faca repartizare asa cum se spune "ca la farmacie", pentru ca legea se refera la posibilitatea sau imposibilitatea delimitarii proprietatii comune. Daca putem stabili clar faptul ca reparatia se face numai peretelui dintre doi proprietari, pai peretele este comun celor doi si nu blocului de alaturi.
Va dau un caz concret. S-a facut reparatia terasei unei scari (120 mil lei vechi) si se repartizeaza costul pe 7 scari care sunt 3 in acelasi bloc si 4 in alt bloc. Dupa doi ani blocul cu 4 scari de se desprinde din asociatie si-si face asociatie proprie. Peste un an fac si-acestia o reparatie costisitoare la terasa lor (180 mil lei). Cum o sa-i oblige pe cei din blocul celalalt (la care ei au platit terasa), sa plateasca, sa le repartizeze si lor din costul terasei (sau chiar a coloanei lor de apa)? Au gestiuni diferite, administratori diferiti, unii proprietari au vandut si-au aparut proprietari noi care nu au contribuit la nici o lucrare. Cum poti sa-l obligi pe proprietarul unui apartament din asociatia X sa plateasca o cota a unei reparatii din asociatia Y?
Imi pare rau o asociatie de proprietari nu are filiale, sucursale si alte puncte de lucru. Pe cazuri concrete nu merge fiindca nu degeaba legiutorul a prevazut expres in lege ca asociatiile se infiinteaza pe un condominiu. Daca s-ar respecta legea un bloc o asociatie atunci nu ar fi probleme cu lifturile la care se refera si Dl. Adam Grecu.:coffee:
:coffee::giggle:
Pentru mine este foarte clar ce vrea sa zica @adriantot si sunt deacord in totalitate cu opinia exprimata mai sus. Cred ca si autoarea topic-ului a inteles mai demult cum sta treaba cu repartizarea cheltuielilor pentru inlocuirea unei coloane comune.
Cum-necum, asociatia noastra este compusa din 11 blocuri, 19 scari, 504 apartamente. Gestiunea se tine pe scari, chit ca apa rece pe bransament comun la cate doua scari. In rest, totul este separat. Asa am ”mostenit” situatia. Incercam de cativa ani sa ”spargem” asociatia, dar nu reusim cvorumul de nici-o culoare... Da, legea...
ogra a scris:

..... nu degeaba legiutorul a prevazut expres in lege ca asociatiile se infiinteaza pe un condominiu.


Asociatiile se infiinteaza, chiar si desprinzandu-se din asociatii organizate initial pe un bloc, si pe o singura scara deoarece se poate delimita proprietatea comuna intre scari.
Iar aceasta este o realitate mai mult decat evidenta. In ultimii ani multe asociatii s-au infiintat prin desprindere din asociatii mai mari, or, la judecatorie nu li s-ar fi permis acest lucru, daca se priveau lucrurile ingust si fara a lua in considerare principiul de baza al infiintarii unei asociatii: administrarea unei proprietati comune bine delimitata.
Conform DEX condominiu inseamna un loc administrat impreuna cu altul, deci si o scara de bloc este un condominiu.


Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2011
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coloana apa calda/rece proprietate comuna sau nu ? bogdanro2005 bogdanro2005 Buna ziua, sper ca ma puteti ajuta macar cu niste sfaturi. Sunt membru a unei asociatii de proprietari din bucuresti . Trebuie schimbata intreaga coloana de ... (vezi toată discuția)
Teava sparta Iael Iael Buna ziua, In scara in care locuiesc s-a spart o teava la subsol. Dupa inlocuire in respectiva luna de intretinere a fost repartizata toata cheltuiala ... (vezi toată discuția)
Referitor la plata ascensorului de catre locatarii de la parter manuela_s manuela_s daca locuiesc la perter trebuie sa platesc si ascensorul si service-ul acestuia in cazul in care nu-l folosesc?(sa nu mai spun ca usa liftului e lipita de usa ... (vezi toată discuția)