avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pfa si plata contributiilor
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pfa si plata contributiilor

buna seara, o ruda are pfa de 2 an, a platit la timp impozitul, are un contract si cu casa judeateana de sanatate...acum a primit somatie ca trebuia sa plateasca si CAS, si are a suma destul de mare ca datorie. Ea sustine ca cand a deschis a fost la casa de pensii si acolo au zis ca e optional contractul si acum vine somatia.Trebuie faca contract si sa plateasca suma respectiva? multumim pt.raspuns
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 09:00, 2 Decembrie 2011
Odata cu modificarile aduse de Legea 263/2010 in vigoare de la data de 01.01.2011 da, a devenit obligatorie plata CAS si pt. aceasta categorie pentru care, inainte de data anterior mentionata, asigurarea in sistemul public de pensii era optionala.
Si inainte de 01.01.2011 asigurarea pentru pensie era obligatorie pentru titularul PFA conform prevederilor Legii nr. 19/2000, art. 5.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa-obligativitate plata contributii la fondul de pensii pe ultimii 5 ani??? miha_radu miha_radu Buna ziua, As avea si eu o intrebare legata de aplicarea legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii: Eu sunt pfa din 2005 dar pana anul trecut nu am ... (vezi toată discuția)
Pfa si salariat sonya33 sonya33 buna ziua sunt angajata cu norma intreaga la un srl prin CIM; pot desfasura activitate independenta ca pfa in timpul liber? (vezi toată discuția)
Somatie de la casa nationala de pensii Adrian1483 Adrian1483 O persoana a primit de la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) o somatie care spune ca in baza de date a ANAF, persoana se afla intr-una din situatiile: - ... (vezi toată discuția)