Am obtinut cu hotarare definitiva si irevocabila anularea unor hotarari AGA din anul 2000, prin care in mod ilegal a fost modificat sistemul de vot (s-a trecut de la sistemul 1 actiune = 1 vot la sistemul 1 actionar = 1 vot) si unul dintre actionari a fost inlaturat din societate, inclusiv din pozitia de Presedinte al Consiliului de Administratie.
Intre timp au avut loc mai multe majorari de capital, s-au emis in cateva randuri actiuni noi, iar actionarii s-au modificat si acestia. Clientul doreste anularea tuturor actelor si mentiunilor subsecvente si repunerea in situatia anterioara conform art. 25 din Legea 26/1990.
Intrebarile mele sunt:
1) mai este acest lucru posibil dupa atatia ani? In jurisprudenta n-am gasit cazuri in care o astfel de cerere sa se respinga in ultima instanta, dar cele pe care le-am gasit se refereau la anularea unor mentiuni avand la baza acte nu mai vechi de 3-4 ani.
2) putem obtine anularea actelor subsecvente printr-o singura actiune referitoare la toate, sau trebuie sa atacam pe fiecare in parte cu actiune separata?
Raspunsul la intrebarea dumneavoastra este foarte complex in sensul ca aici ar trebui sa incepem sa dezbatem principii de drept iar rezultatul final e greu de apreciat.
In opinia mea conform CPC dreptul dumneavoastra la actiune s-a prescris, daca au trecut mai mult de trei ani. Dar este doar opinia mea si avand in vedere ca ati obtinut o hotarare irevocabila si definitiva, care anuleaza un act din vechime, atunci cursul normal al lucrurilor ar fi sa se poata anula toate actele ce deriva din acel act. e complicat. Imi doresc sa aflu si eu raspunsul la intrebarea dumneavoastra.