simonaoprica a scris:
O clinica care are deja medici stomatologi angajati vrea sa introduca clauza de neconcurenta.
1.Aceasta clauza se introduce prin act aditional la CIM?
2.Cum se plateste aceasta indemnizatie,lunar?
3.Se trece in Revisal?
4.Din cate inteleg aceasta clauza nu este venit de natura salariala,in consecinta nu se platesc contributii-angajat si angajator?
5.Cf art.21 alin 4 din Codul Muncii cum se impoziteaza persoana beneficiara?
6.La data incetarii contractului angajatorul trebuie sa-i plateasca aceasta indemnizatie fostului salariat pe toata durata impusa de neconcurenta?
Multumesc
1. Clauza de neconcurenta se poate insera fie direct in c.i.m., fie prin incheierae unui act aditional la c.i.m. ..
2. Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
3. Indemnizaţia de neconcurenţă se plateste lunar si nu este de natură salarială.
4. Nu se trece in REVISAL.
5. In baza art.296 indice 4 lit.l C.fisc. , indemnizatiile lunare platite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenta, stabilite conform contractului individual de munca intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.
In consecinta, pentru indemnizatia de neconcurenta se datoreaza urmatoarele ccontributii sociale:
- contributia individuala de asigurari sociale si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat;
- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate si contributia datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat.