In anul 1996 am primit o condamnare penala de 2 ani cu suspendare pe 4 ani pentru ucidere din culpa (accident rutier). As vrea sa stiu daca se va sterge vreodata din cazier aceasta condamnare si daca da, cum?. De atunci nu am mai avut probleme de niciun fel cu justitia.
Dupa expirarea termenului de incercare de 4 ani de la data ramanerii definitive a hot de condamnare, sunteti reabilitat de drept si nu ar mai trebui sa figurati cu ped. in cazier.
La expirarea termenului de 4 ani sunteti reabilitat de drept. Daca inca va mai apare condamnarea in cazer ar fi bine sa introduceti o actiune la instanta prin care sa solicitati sa se constate ca ati forst reabilitat de drept
Reabilitarea de drept intervine daca in termenul de incercare ( de 4 ani calculat de la data ramanerii defintive a hotararii de condamanare) nu ati savarsit o alta infractiune si nici daca nu s-a dispus revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in conditiile art 83 si 84 c.pen.
Solicitati eliberarea unui cazier si in masura in care pedeapsa aplicata inca figureaza in cazier, este necesar sa va adresati instantei de judecata pentru constatarea intervenirii reabilitarii de drept, situatia in care va trebui sa faceti dovada indeplinirii si a urmatoarelor conditii:
1.-ca aveti asigurata existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste,
2.-ca ati avut o buna conduita pe perioada termenului de incercare.
3.-ca ati achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat ( daca prin hotarare ati fost obligat) afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri sau daca v-ati îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare ( desigur daca exista in acest sens o astfel de obligatie stabilita de instanta).
Reabilitare
bolt1234
salut!
in noiembrie 2008 am fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare conditonata avand un termen de incercare de 3 ani. as vrea sa stiu cind pot ... (vezi toată discuția)