avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... E corect sa-mi respinga dosarul pentru somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

E corect sa-mi respinga dosarul pentru somaj?

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema?
1). am fost 2 ani de zile in concediu crestere copil si dupa aceasta perioada mi-am depus dosarul pentru somaj...care de 2 luni ma tot plimba functionarii de la ghiseu dupa diverse acte si de fiecare data gasesc cate ceva; ba sa treaca scoala norma didactica,. ba sa-mi faca decizie de reluare a activitatii,......ceea ce eu am fost angajata pe perioada determinata.....etc;
2.. am lucrat in invatamant pe perioada determinata si am vechime de 10 ani;
3.in urma cu 2 ani de a intra in concediu de materniate am lucrat la 2 scoli, dar nu impreuna in aceeasi perioada.....la una din scoli nu apare stagiu de cotizare 5 zile dintr-o luna si scoala respectiva nu accepta sa-mi faca declaratie rectificativa din 2008;
4; eu nu inteleg de ce nu-mi iau in considerare fiindca le-am dus adeverinta cu venit pe o perioada de 24 luni inainte de a intra in concediu de crestere copil????? Ziceau ca nu pot lua alte luni???????
5; se leaga doar de 5 zile la care nu apare stagiu cotizare????
6. in lege scrie clar sa ai cotizat 12 luni din ultimele 24 luni;
7; ce-i de facut???
8. m-am saturat sa tot merg la ghiseu si din cate persoane erau acolo (15), la fiecare gasea cate caeva si nimic nu era bun;
9; isi bat joc functionarii publici;
Va multumesc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:18, 4 Decembrie 2011
1. Daca apar 5 zile necotizate la somaj inseamna ca luna respectiva nu este intreaga.
2. - Asa este, in lege spune de 12 luni din ultimele 24 de luni dar in cazul dvs. ultimele 24de luni inainte de depunerea actelor inseamna si perioada de CCC.
- De aceea legea spune ca pentru cele 12 luni necesare pentru somaj se iau in calcul lunile lucrate dupa CCC (daca e cazul) si se completeaza, pana la 12, cu lunile lucrate inainte de CCC.
3. - Solutia ar fi sa convingeti pe cei de la scoala unde ati avut cele 5 zile fara contributie la somaj sa refaca declaratia lunara din 2008.
- Dar nu ati spus de ce ati avut cele 5 zile fara contributie la somaj.
Pe perioada concediului de crestere copil contractul de munca se suspenda.
Eu n-am lucrat dupa concediu de crestere copil. Concediu am avut pana in septembrie 2011.
Fiti mai explicit, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1. In acest caz cele 12 luni care se trec in adeverinta pentru somaj sunt cele 12 luni premergatoare intrarii in CCC.
2. In aceste 12 luni aveti o "pauza" de 5 zile necotizate la somaj si de aceea nu indepliniti conditiile de a primi indemnizatie de somaj.
3. Nu ati raspuns ce e cu acele 5 zile fara contributie la somaj.
Potrivit art. 34 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, pot beneficia de indemnizaţie de şomaj persoanele aflate în următoarele situaţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergãtoare datei
înregistrãrii cererii;

b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;

c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;

d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de munca in a cãror raza teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

2. Cele 5 zile e neglijenta scolii!!!!!!!!!!!!!!!!!
3. Cazuri similare cu 2 luni intrerupere au primit somaj!!!!!!!!!!!!!
4. Va rog sa-mi dati articole de lege , ceea ce ati specificat d-voastra mai sus, daca sunteti in domeniu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1. In cazul dvs. ati depus cererea dupa CCC si cele 12 luni premergatoare datei inregistrarii cererii sunt formate din luni in care ati fost in CCC.

2. - In aceasta situatie se merge mai inapoi cu 12 luni pentru a se acoperi perioada necesara.
- Daca in aceste 12 luni sunt perioade de necotizare la somaj, de genul acelor 5 zile ale dvs., nu se mai poate merge si mai inapoi.

3. Va redau tot din Legea 76/2002, continuarea art.34:

Art.34
...
(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;
...
Art. 35.
(1) Pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizate inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.
...
4. - Voiam sa va spun ca acele 5 zile de necotizare la somaj nu sunt zile de suspendare a CIM, ele sunt, poate, o greseala a angajatorului, greseala pe care numai el o poate indrepta.
- Adica nu acuzati Agentia de Somaj ca respecta legea ci acuzati angajatorul pentru ce a facut si solicitati-i sa indrepte greseala.

5. Asupra celor spuse de dvs.:
Cazuri similare cu 2 luni intrerupere au primit somaj!!!!!!!!!!!!!

nu ma pot pronunta deoarece nu am datele necesare dar puteti sa solicitati Agentiei de Somaj sa va explice.

Alte discuții în legătură

Intrebare ana isa ana isa exista posibilitatea ca, daca am beneficiat de indemniz. de crestere a copilului (deci am avut 12 luni lucrate inaintea nasterii) sa NU pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Respingere dosar somaj.... Letycia Letycia Buna ziua , Am depus actele de somaj in data de 20.02.3014...mi s.a dat carnetul de somer iar astazi cand m.am prezentat pentru viza lunara mi s.a spus ca ... (vezi toată discuția)
Are dreptul la ajutorul de somaj? INVICTUS_5 INVICTUS_5 [i]Un muncitor se angajeaza din concediu ptr. cresterea copilului initial cu perioada determ; i se modifica prin act adit. perioada in nedeterminata; are ca ... (vezi toată discuția)