avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul ma poate obliga sa execut sarcini de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul ma poate obliga sa execut sarcini de serviciu ale altei colege fara a fi remunerata?

Sunt secretar la o scoala unde sunt 2 posturi de secretar. Pe unul din posturi a fost detasata o doamna care de fapt isi desfasoara activitatea la Casa Corpului Didactic, nu in unitatea noastara unde este platita(bineinteles cu acordul sefilor suspusi).Doamna respectiva are o fisa a postului cu activitati specifice. Directorul ma poate obliga sa-i efectuez si sarcinile de serviciu ale celuilalt post fara nicio remuneratie si fara acordul meu prealabil conform Codului muncii in vigoare?Eu stiu ca nu. Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez corect si legal. Eu m-am documetat dar , as dori o confirmare din partea dumneavoastra.Va multumesc!
turtuc a scris:

Aldea Ioana a scris:

Potrivit art. 17 alin. 5 din Codul muncii Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariţiei modificării, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege, unul dintre aceste elemente fiind si fisa postului cu specificarea atributiilor postului.

Am inteles mesajul. Doream doar o confirmare dar, probabil nu se poate da. Intre timp mi s-a spus intr-un mod subtil ca "trebuie " sa fac acest lucru intrucat "asta e politica" si ca sunt alti doritori. Oricum, multumesc pentru informatie.Asta stiam dar, credeam ca mai este si altceva care sa ma ajute.

Ati putea incerca cu un memoriu adresat direct Ministerului Educatiei-Directia de Resurse Umane,daca spuneti ca local nu se pot rezolva lucrurile,(Inspectorat Scolar)prin care sa prezentati situatia persoanei detasate "doar pe hartie" din cate inteleg,atata timp cat desfasoara activitate tot la angajatorul de la care s-a efectuat detasarea,Casa Corpului Didactic,
Cumul de functii stiu ca nu este permis in aceeasi unitate ,scoala,decat pt. personal didactic :
art.24 (2)Legea 284/2010:

(2) Posturile vacante si temporar vacante aferente functiilor didactice de predare, functiilor de specialitate medico-sanitara si asistenta sociala si functiilor de specialitate artistica, care nu au putut fi ocupate prin concurs, pot fi ocupate prin cumul si de catre persoane din aceeasi unitate si numai in conditiile in care programul functiei cumulate nu se suprapune celui corespunzator functiei de baza. In astfel de situatii nu sunt aplicabile prevederile art. 18 alin. (1)
ondino a scris:

turtuc a scris:

Aldea Ioana a scris:

Potrivit art. 17 alin. 5 din Codul muncii Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariţiei modificării, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege, unul dintre aceste elemente fiind si fisa postului cu specificarea atributiilor postului.

Am inteles mesajul. Doream doar o confirmare dar, probabil nu se poate da. Intre timp mi s-a spus intr-un mod subtil ca "trebuie " sa fac acest lucru intrucat "asta e politica" si ca sunt alti doritori. Oricum, multumesc pentru informatie.Asta stiam dar, credeam ca mai este si altceva care sa ma ajute.

Ati putea incerca cu un memoriu adresat direct Ministerului Educatiei-Directia de Resurse Umane,daca spuneti ca local nu se pot rezolva lucrurile,(Inspectorat Scolar)prin care sa prezentati situatia persoanei detasate "doar pe hartie" din cate inteleg,atata timp cat desfasoara activitate tot la angajatorul de la care s-a efectuat detasarea,Casa Corpului Didactic,
Cumul de functii stiu ca nu este permis in aceeasi unitate ,scoala,decat pt. personal didactic :
art.24 (2)Legea 284/2010:

(2) Posturile vacante si temporar vacante aferente functiilor didactice de predare, functiilor de specialitate medico-sanitara si asistenta sociala si functiilor de specialitate artistica, care nu au putut fi ocupate prin concurs, pot fi ocupate prin cumul si de catre persoane din aceeasi unitate si numai in conditiile in care programul functiei cumulate nu se suprapune celui corespunzator functiei de baza. In astfel de situatii nu sunt aplicabile prevederile art. 18 alin. (1)

Multumesc de raspuns . Referitor la cumulul de functii , art 35(1) din noul Cod al muncii- Legea 4o/2011 spune ca: orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (eu nu pot fiindca postul nu este vacant)
Chiar daca postul ar fi vacant,cf. legii salarizarii,in invatamant se poate face cumul in cadrul aceleasi unitati doar pt. functia didactica ,nu si pt. fc. didactica auxiliara,asa cum este si cea de secretar.(art.24(2)Legea 284)
ondino a scris:

Chiar daca postul ar fi vacant,cf. legii salarizarii,in invatamant se poate face cumul in cadrul aceleasi unitati doar pt. functia didactica ,nu si pt. fc. didactica auxiliara,asa cum este si cea de secretar.(art.24(2)Legea 284)

Unde este prevazuta aceasta interdictie ? ... Este de principiu că legea generală se aplică în orice materie şi în toate cazurile, mai puţin în acelea în care legiuitorul stabileşte un regim special şi derogatoriu, instituind în anumite materii reglementări speciale, care sunt prioritare faţă de norma de drept comun, ce în astfel de situaţii se aplică numai unde legea specială nu dispune
ART.24(2),Legea 284/2010:

Prin art.24(2) din lege,se definesc expres functiile pt. care se poate face cumul la acelasi angajator in sect. de stat,aici nu apar insa nominalizate si functiile didactice auxiliare,cum este cea de secretar de scoala.

Alte discuții în legătură

Incadrare personal didactic ctimss ctimss Vreau sa va cer parearea privind cumulul de functii personal didactic auxiliar din invatamant. La scoala la care lucrez o persoana didactic auxiliar are ... (vezi toată discuția)
Cumul functii in sistemul bugetar secretara23 secretara23 O persoana incadrata in functia de secretar sef , o norma, poate avea si functia de contabil sef, 1/2 norma, in aceeasi scoala fara a efectua controlul ... (vezi toată discuția)
2 cim-uri, acelasi angajator?! stelarman stelarman Buna seara! in prezent, in sectorul bugetar, este permis ca acelasi angajat sa aiba 2 cim-uri la acelasi angajator?! In concret: eu angajat la unei unitati ... (vezi toată discuția)