avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cost total succesiune / recomandare notariat / alte ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cost total succesiune / recomandare notariat / alte mici intrebari

Buna ziua. Impreuna cu mama mea avem de facut o succesiune in urma decesului tatalui meu.

Mostenirea ar consta in 2 apartamente, in Bucuresti ambele, unul de 2 camere in cartierul Floreasca si unul de 3 camere in cartierul Pantelimon. Data decesului : 20.12.2011

Intrebarile mele ar fi urmatoarele :

1. Care ar fi costul total al succesiunii si cum se calculeaza mai exact ? Variaza de la un birou notarial la altul in functie de preturile din catalogul fiecarui birou notarial in parte ? Daca da, mi-ati putea recomanda 2-3 birouri notariale cu cele mai mici preturi de catalog ? Mai exista si alt plata variabila sau doar evaluarea bunurilor ?

2. Motivul pentru care postez este de fapt ca in curand se implineste 1 an de la deces. Am citit pe internet raspunsuri diferite pentru care costul total al succesiunii creste cu foarte mult ( cel putin 60% din ce am citit, prin alte locuri am auzit ca dublu, s.a.m.d. ) odata ce trece ba 1 an, ba 2 ani de la deces. Am luat legatura cu un notar acum ~ 2 luni si mi s-a spus ca dupa 2 ani, insa vreau sa ma asigur de aceea intreb, fiindca totusi vorbim de o suma serioasa de bani. Conform legislatiei actuale deci, acea taxa apare de 1 an sau 2 ? Si apropo ce despre ce taxa este vorba mai exact, care intervine de 1 an sau 2 ? Impozit la stat sau... ce ?

3. Am evaluat dupa capu' meu cele 2 apartamente la suma totala de 500.000 RON ( ~ 60.000 EURO fiecare adica ) si folosind calculatorul de pe acest site

[ link extern ]

am ajuns la 2 rezultate :

a) Succesiune realizata in mai putin de 2 ani : 2810 RON

b) Succesiune realizata in mai mult de 2 ani : 7810 RON, de unde 5000 RON reprezinta cica impozit.

Dintr-un calcul simplu am realizat ca 5000 RON ar insemna de fapt fix 1% din valoarea bunurilor ( pe care eu le-am evaluat la 500.000 RON ), este corect ? Acea taxa care intervine dupa 2 ani ( sper ca pana la urma este vorba de 2 ani, si nu de 1 singur an ), este de 1% din valoarea bunurilor ?

Acestea ar fi intrebarile mele. Multumesc anticipat tuturor celor care imi vor raspunde concret si precis la aceste intrebari. Raman recunoscator !

P.S. In cazul in care exista cineva care ar putea aproxima cu oarecare exactitate valoarea celor 2 imobile, pot intra in detalii in cazul ambelor ( etaj, confort, decomandare, suprafata, utilitati, etc. ).
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Decembrie 2011
TzapInferno, utilizator
Cel mai recent răspuns: IustitiaLegea , utilizator 22:38, 2 August 2012
1. Nu ati scris nicaieri de mediere.

2. Mediatorul nu percepe onorariu? :)

Nu mai distribuiti informatii gresite. Eu sunt avocat si nu ma feresc sa zic ca este mult mai avantajoasa dezbaterea succesiunii la notar atat dpdv al timpului cat si al banilor. De ce sa incurcam oamenii?
Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2012
IustitiaLegea, utilizator
Hai să facem o comparatie:
1. Dezbaterea la notar pentru o mostenire cu masa succesorala de 100.000 euro are aproximativ urmatoarele taxe:
Onorariu de notar de aproximativ 3500 lei
Taxa către OCPI pentru intabulare: 688 lei.
La asta se adauga taxa de eliberare a certificatelor multiple.
2. Dezbaterea in instanta prin mediere are aproximativ urmatoarele costuri:
Onorariul notarului pentru emiterea incheierii: 50 lei
Onorariul mediatorului: 300-500 lei
Timbru judiciar
50 lei taxa de constatare a calitatii de mostenitor.

A doua e mult mai ieftina.
1. Aha, deci pana la urma mediatorul percepe onorariu si ce i-ati scris mai sus utilizatorului nu e adevarat. (pentru ca n-are cum sa scape cu doar 350 de lei platiti)

2. Ce mediator percepe 300-500 lei pentru o succesiune de 100.000 euro (o suta de mii de euro !). Sa fim seriosi. Practica ne omoara

(pt. 100.000 de euro onorariul notarial este de 3050 lei, nu 3500) [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 2 August 2012
IustitiaLegea, utilizator
Nu continui discutia pentru ca se vede ca nu stiti ce vorbiti.
Alex_Munteanu a scris:

Nu continui discutia pentru ca se vede ca nu stiti ce vorbiti.


Cand argumentele noastre se termina sau nu exista este mai simplu sa-i transmitem interlocutorului ca habar n-are nimic.

Eu v-am argumentat toate raspunsurile si v-am demonstrat ca transmiteti informatii gresite.

Alte discuții în legătură

Succesiune; dreptul de mostenire al sotului supravietuitor stanley stanley Suntem doi frati proveniti din prima casatorie a tatalui nostru, care recent a decedat. In urma decesului sau a ramas sotia vaduva din a doua casatorie a ... (vezi toată discuția)
Taxe mostenire sarbu_george2006 sarbu_george2006 am mostenit ,in urma decesului ambilor parinti,un apartament cu doua camere,evaluat la 60.000euro.cat veste taxa de mostenire?:( (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)