Este vorba despre o plangere contraventionala(Lege 61/1991).Persoana sanctionata pe nedrept solicita anularea procesului verbal de contraventie pentru ca s-a creat o eroare cu privire la identitatea contravenientului.De fapt,procesul verbal a fost intocmit in baza numelui si prenumelui comunicate de catre "glumetul"care nu a prezentat actul de identitate iar o verificare dupa fotografia acestuia nu s-a realizat.
Pot fi solicitate daunele morale in cadrul acestui proces sau este nevoie de o actiune separata?
Daunele morale sint consecinte de natura nepatrimoniala cauzate persoanei prin fapte ilicite culpabile, constind in atingerile aduse personalitatii sale fizice, psihice si sociale, prin lezarea unui drept sau interes nepatrimonial a caror reparare urmeaza regulile raspunderii civile delictuale daca fapta ilicita s-a produs in afara unui cadru contractual.
Prejudiciile care aduc atingere onoarei, demnitatii, prestigiului sau cinstei unei persoane consta in proferarea de expresii insultatoare, calomnii, defaimari ori denigrari la adresa unei persoane si se pot infaptui prin viu grai, prin adresarea directa in public, in scris, prin publicitate in presa ori prin mass-media in general.
In speta mentionata de dvs ,nu sunt intrunite conditiile necesare unei eventuale cereri de acordare daune morale
Dupa mine ar trebui sa solicitati daunele morale in acelasi proces .Aici dvs.aduceti toate argumentele si aici cereti si daunele morale pentru ce ati avut de suferit.
Asa ma gandeam si eu dar am consultat doi avocati care mi-au spus ca nu se poate:)Azi am discutat cu o persoana care a obtinut daune morale in cadrul aceluiasi proces.Era vorba tot despre plangere contraventionala dar pe OU 2/2001.Legea 61/1991 se completeaza cu OU 2/2001.Asa ca nu mai stiu ce sa cred.
Solicitarea daunelor este actiune in pretentii,poate asta ar fi explicatia....:hm: