un proces inceput in 2003,pentru iesire din indiviziune,...finalizat in 2009cu atribuire catre mine a intregului imobil ,contra sultei de 80000e,avand un imobil format din 2 ap. nedezmembrate...ap1 si ap2,acesta din urma facand obiectul creantei de 80000e.In timpul procesului de iesire din indiviziune,eu instrainez ap1.La randul lui,propr. instraineaza ap.1 altei pers.Fostul prop. al ap2deschide actiune pauliana,in care solicita anularea celor doua cvc. ale ap.1,si revenirea in proprietatea mea a ap.1,pentru a se face executarea si recuperarea creantei de 80000. In timpul instrainarii ap.1,s-a dispus executarea pe pensii,..din 2010,eu si sotul santem deja platitori ai creantei prin poprirea pe pensie.INTREBAREA MEA ESTE;se pot anula cele doua cvc,atata timp cat noi deja platim din executarea pe pensii?
Daca sunt intrunite conditiile impuse de lege ,da ,instanta de judecata poate dispune revocarea contractelor de vanzare-cumparare,prin care debitorul a inteles sa invoce fictiv starea de insolvabilitate,in detrimentul si impotriva intereselor creditorului
Atat vechiul cod civil, cat si cel nou, prevad ca o conditie a admiterii actiunii pauliene (pe langa altele) participarea tertului dobanditor al imobilului la frauda, cu alte cuvinte, cunoasterea faptului ca actul pe care il incheie cu debitorul este prejudiciabil pentru creditor.
Iata ce spune Inalta Curte, intr-o decizie din 2007:
Pentru exercitarea acţiunii pauliene, prevăzută în art.975 C.civ.,creditorul trebuie să dovedească următoarele:creanţa sa este anterioară actului atacat ca fraudulos,acest act i-a cauzat un prejudiciu, este făcut în dauna drepturilor sale, terţul dobânditor a ştiut că actul pe care îl face cu debitorul va fi prejudiciabil pentru creditorii acestuia.
Presupun, din relatarea de mai sus, ca legea aplicabila este cea prevazuta de vechiul cod civil.
Poate ca ar fi util sa reveniti cu amanunte, cu o relatare cronologica mai exacta a evenimentelor, pentru a obtine un raspuns cat mai corect.
Actiune paulina
credite
Daca o persoana instraineaza un imobil prin donatie si peste 1 an si 3 luni se declanseaza impotriva ei executarea silita pentru ca este debitor garant, ... (vezi toată discuția)