avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 234 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... contributia PFA la CASS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

contributia PFA la CASS

Sunt pensionar si am un PFA pe probleme de consultanta. Din pensie platesc contributia de sanatate la CASS. Sunt obligat sa mai platesc inca o data din venitul incasat ca PFA?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:31, 9 Iulie 2012
In Legea 95 din 2006 avem:



ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
[...]
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
[...]
f) veniturilor realizate din pensii.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - d) si f), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.



Deci, trebuie sa platiti CASS pentru toate veniturile.
Reiau problematica legata de plata CASS. Nu mi se pare normal sa platesc de 2 ori CASS si din pensie si din alte venituri, ca si cum as beneficia de 2 ori de servicii medicale sau m-as putea inscrie la 2 medici de familie... La somaj nu platesc din venitul ca PFA pentru sunt pensionar si deci niciodata nu voi fi somer... la Casa de Pensii nu platesc pentru sunt deja pensionar...Dar iata, la Sanatate platesc de 2 ori...De ce drepturi beneficiez eu in plus ca cetatean de inca o plata de CASS??? Mi se pare aberant...Legea mi se pare stramba....Sau macar daca s-ar face acel card de sanatate pe care sa mi se adune tot ce cotizez. Ce parere aveti?
Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2012
costelion, utilizator
Principiul pe care se bazeaza legea sanatatii este cel al solidaritatii, adica fiecare cotizeaza un procent din venituri si beneficiaza cine are nevoie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar platitor de cass + pfa / taxi....... mirceaolaru mirceaolaru legea 95/2006 nu face nici o referire la ac. ctg. si consider ca omisiunea este facuta din greseala sau din nepricepere ?! Cum poti cere unui platitor de CASS ... (vezi toată discuția)
Pensionar militar si pfi - cass se plateste de 2 ori? pfipensionar pfipensionar Buna ziua, Sunt pensionar militar de cativa ani si anul trecut mi-am infiintat un PFI. Intrebarea mea este: achit contributia la asigurarile de sanatate de ... (vezi toată discuția)
P.f.a. sanatate alex14061971 alex14061971 Sunt p.f.a. din 2008 . Pana la 30 ian. am fost angajat , de atunci sunt somer,dar nu am suspendat p.f.a.-ul.La sanatate nu am cotizat , deoarece am fost ... (vezi toată discuția)