avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand poate iesi tata la pensie? Este nomal ca un ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand poate iesi tata la pensie? Este nomal ca un jurist, un avocat si directorul fostului angajator sa solicite bani pentru acordarea unor drepturi suplimentare?

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns in rezolvarea problemei privind pensia tatalui meu.
Tatal meu este nascut pe 01.01.1956 si are , conform anexei nr. 66894 privind acordarea pensiei pentru limita de varsta, un stagiu total de cotizare realizat de 44 ani 7 luni si 29 de zile. Aceste date i s-au dat recent de la Uzina unde a lucrat si a iesit pe baza de ordonanta. Va rog sa-mi spuneti la ce varsta s-ar incadra la pensie.
Totodata, va rog, sa-mi spuneti daca este normal ca un jurist, prieten bun cu un avocat, in relatii stranse cu directorul uzinei sa ia bani de la oamenii, mai creduli, pe motiv - sa dea uzina in judecata pentru a le mai da cativa ani la pensie... onorariul era de 500 de lei, iar acum a crescut la 700 de lei, iar pe decizia ce a primit-o apare si un contabil expert.
Va multumesc si astept si eu un raspuns de la Dumneavoastra.
Cu stima,
Alina
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:36, 11 Decembrie 2011
Conditia de varsta este 57 de ani si 6 luni(01/07/2013).Reducerea este de 7 ani si 6 luni din 65.

Legea 263/2010

Art. 55. -(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:
a) conform tabelului nr. 1, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca;
Tabelul nr. 1 +-----------------------------+--------------------------------------------+|Stagiul de cotizare realizat |Reducerea varstei standard de pensionare cu:|| in conditii deosebite +----------------------+---------------------+| (ani impliniti) | Ani | Luni

24 | 5 | 6

b) conform tabelului nr. 2, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in locurile de munca incadrate in alte conditii de munca prevazute la art. 29 alin. (2) si in conditii speciale prevazute la art. 30 alin. (1);
Tabelul nr. 2

4 | 2

Asadar pentru 24 de ani de conditii deosebite reducerea este de 5 ani si 6 luni.
Pentru 4 ani in conditii speciale reducerea este de 2 ani.In total reducerea este de 7 ani si 6 luni din 65.
Multumesc Domnule Carp Mircea. Daca cei de la Casa judeteana i-au dat termenul de pensionare incepand cu data de 01.12.2013, iar Dvs. 01.07.2013, va rog sa-mi spuneti si sa ma ajutati sa-i comunic la cine trebuie sa se adreseze mai departe. Cu stima, Alina.
Conditia de varsta pentru barbati nascuti dupa 01/01/1950 este de 65 de ani.65 ani-7 ani si 6 luni(reducerea)= 57 de ani si 6 luni,
In data de 01/07/2013 va depune dosarul pentru limita de varsta.Decizia va fi de admitere.
@alinaph

Cei de la pensii au gresit cand au scris in decizie "indeplineste conditiile pentru inscriere la pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 01.12.2013". Mai exact spus au gresit data si este doar o eroare materiala.

Toate datele se afla in aceeasi decizie: varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar aceasta se reduce cu 7 ani si 6 luni pentru activitatea lucrata in grupe de munca si in conditii speciale.
2. Varsta standard de pensionare in sistemul public = 65 ani
3. Reducerea varstei standard de pensionare pentru conditii speciale, deosebite si/sau alte conditii de munca = 7 ani si 6 luni

Daca scadeti 7 ani si 6 luni din 65 de ani, rezultatul este 57 de ani si 6 luni. Tatal dvs. implineste aceasta varsta in 1 iulie 2013 intrucat este nascut in 01.01.1956.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate iesi la pensie anticipat? ramona_84 ramona_84 Tatal meu are 52 de ani este nascut in 26.02.1960 , lucreaza din 10.02.1979 si are in total 38,5 de ani de munca,deoarece 22 de ani s-a incadrat la grupa a ... (vezi toată discuția)
Acordare pensie anticipata corneliunistor corneliunistor A fost corecta acordarea anilor de grupa si reducerea varstei de pensionare ??? ( varsta pensionarii 60 ani, varsta standard de pensionare de 65 de ani, ... (vezi toată discuția)
Pensionare gabitza1007 gabitza1007 tatal meu are varsta de 59 de ani impliniti.are vechime in munca din anul 1969 si pana in prezent, in momentul de fata lucrand cu contract de munca.de pe ... (vezi toată discuția)