In procesul de instrumentare a unui dosar penal,in cadrul unei confruntari intre parti,mediate de un inspector sau comisar de politie,avocatul uneia din parti are dreptul de a pune intrebari directe uneia din parti ?
In primul rand, ofiterul de politie nu mediaza ci ancheteaza. Partile isi pot pune reciproc intrebari, conform art. 88 alin 2 din Codul de procedura penala, daca incuviinteaza anchetatorul. Legea nu face referiri despre punerea de intrebari din partea avocatilor.
Confruntarea este un procedeu probatoriu folosit de instanta de judecaata si organele de urmarire penala, care consta in punerea fata in fata si ascultarea concomitenta a doua sau mai multe persoane interogate anterior, in aceeasi cauza penala, si in ale caror declaratii exista contraziceri ce trebuie sa fie lamurite.Persoanele confrntate sunt ascultate cu privire la faptele si imprejurarile in privinta carora declaratiile date se contrazic.Astfel, pot fi confruntati intre ei martorii, martori si invinuiti intre ei etc.Persoanele confruntate pot sa-si puna reciproc intrebari cu incuvintarea organelor judiciare.Declaratiile date de persoanele confruntate se consemneaza in proces-verbal.
Aparatorului nu ii este conferit un astfel de drept, insa poate asista la actele ce implia urmarirea penala si judecata.
in momentul in care aparatorul mi-a pus explicit si direct intrebari, am cerut ca acest lucru sa fie consemnat in procesul verbal, care s-a intocmit. Acest luctru a fost consemnat. Comisarul care instrumenta acest dosar a permis avocatului partii advese sa imi adreseze direct intrebari !
Este legal asa cum s-a procedat pentu ca art.88 al.2 c.proc.pen. prevede ca organul de urmarire penala poate incuviinta ca persoanele confruntate sa-si puna reciproc intrebari si cum partea are avocat intrebarile pot fi puse cu incuviintarea organului de cercetare penala prin intermediul avocatului, formulate de catre parte prin avocat, pentru ca avocatul este cel care poate formula intrebarile in maniera in care formuleaza si apararea partii repective in dosar.
Confruntare
handsu
Daca in cursul anchetei confruntarea este obligatorie in cazul in care declaratiile partilor ( partea vatamata si invinuitul) sunt contradictorii , si nu ... (vezi toată discuția)