avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legalitate parcari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legalitate parcari

Cat de legale sunt parcarile platite si rezervate din fata blocului, parcari care aduc doar certuri si daune locatarilor.
Totul din dorinta primariei de a avea venituri.

Fiind domeniu public, nu se supune legii strazilor?

Cum poate avea o persoana mai multe drepturi pe un domeniu comun!

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: atim , utilizator 08:45, 3 Ianuarie 2012
Cred ca problema ar trebui tratata in spiritul legalitatii.
Inteleg dorinta primariei de a incasa bani dar uita si ce impact social are acest lucru, asa creeaza conflicte intre locatari fara ca primaria sa se simta vinovata.
Primaria chiar nu este responsabila?
Primaria e a cetatelor, nu stapana lor si trebuie sa rezolve situatia in asa fel incat sa produca animozitati intre locoitori doar pentru a incasa bani.
Cu ce era rau inainte cand din bun simt era respectat dreptul primului venit si era repect pentru cei ce veneau in vizita. Acum un musafir risca sa plece cu masina deteriorata.
E mai bine oare? Primaria nu are alte probleme mai arzatoare
La fel cred ca este ilegala si ridicarea masinilor, cand pentru incalcarea regulamentului de circulatie se spune concret cum se procedeaza!

As dori a aud si parerea cuiva indreptatit.
Multumesc.
Primaria este proprietara si deci isi administreaza domeniului public asa cum considera mai bine. Asadar exista un proprietar, care prin hotararile CL poate sa-si inchirieze aceasta proprietate sau sa o vanda, asa cum o face cu orice bucatica de teren pe care o detine si de urma careia doreste sa perceapa taxe de diferite feluri.
Are parcari ale caror locuri se inchiriaza cu ora, pe baza biletelor eliberate de lucratorii-paznici ai acelor parcari, sau le inchiriaza cu anul in cazul parcarilor amenajate pe langa blocuri. Sumele incasate sunt perfect legale si au ca baza aceste hotarari ale CL locale si contractele de inchiriere cu proprietarii din blocurile invecinate.

Vizitatorii acestor proprietari isi pot parca masinile pe strazile adiacente, acolo unde aceste locuri nu sunt platite, nu neaparat in fata blocului respectiv. Din nefericire nu exista spatii de parcare pe masura multimii de autorurisme, dar asta nu inseamna ca primaria trebuie sa aiba grija si de umorile proprietarilor sau ale vizitatorilor.

Primariile si-au organizat aceasta activitate pe care incaseaza fonduri, iar daca intelegeti acest lucru n-ar trebui sa-l mai contrabalansati cu alte argumente, ca atunci inseamna ca nu acceptati taxele de parcare.
Ma intreb cum ar arata totusi parcarile si strada in lipsa acestor reglementari.(?)

Interventie moderator
Ati scris:
As dori a aud si parerea cuiva indreptatit

Ce inseamna exact "persoana indreptatita"?
Un Consilier juridic sai avocat pentru mine reprezinta o persoana indreptatita, mai precis cunoscatoare a legislatiei.

.
Persoana indreptatita - un consilier juridic sau un avocet.
Eu consider ca strada face parte din drumul puplic definit prin Codul Rutier.
Ca atare, activitatea stradala este reglementata. Prin urmare Consiliile Locale nu au voie sa emita hotarari pentru o activitate reglementata prin lege.
A se vedea stationarea, orpirea. Ori Consiliile Locale si-au permis sa ridice autovehicolele stationate prin nerespectarea codului rutier. Acestora li se poate aplica doar sanctiunile prevazute prin Codul Rutier.
Prin definitie, parcarea este un loc special amenajat.

Din Codul Rutier redau:

14. drum public – orice cale de comunicatie terestra, cu exceptia cailor ferate, special amenajata pentru traficul pietonal sau rutier, deschisa circulatiei publice; drumurile care sunt închise circulatiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscriptii vizibile;
23. parte carosabila – portiunea din platforma drumului destinata circulatiei vehiculelor; un drum poate cuprinde mai multe parti carosabile complet separate una de cealalta printr-o zona despartitoare sau prin diferenta de nivel;


Mariana Apostol a scris:

ADP se afla sub autoritatea Consiliului local si functioneaza ca o institutie publica cu
personalitate juridica.
Aceasta elibereaza contracte de inchiriere pentru parcari si elibereaza chitante.
Case de marcat au in general societatile comerciale.


Cititi OG 28 dni 199 si Normele de aplicare. vezi gasi:
- Au obligaţia de a se dota şi de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie.
- Activităţi exceptate – Nu au obligaţia utilizării AMEF, operatorii economici care desfăşoară următoarele activităţi:
- comerţul ocazional cu produse agricole autohtone efectuat de către producătorii agricoli individuali deţinători de autorizaţie în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri publice autorizate, livrările de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate, precum şi activităţile de jocuri de noroc desfăşurate cu mijloace tehnice de joc ce funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede;
atim a scris:

Am inteles , spatiul este inchiriat, dar dupa cate stiu, domeniul public nu poate fi inchiriat sau cesionat.
E strada, iar strada se supune legii circulatiei pe drumurile publice.
Stiu ca primaria are nevoie de bani, dar strada nu e loc de parcare cu plata, iar daca e cu plata si nu are un mod automat de plata cei ce incaseaza bani trebuie sa fie dotati cu casa de marcat.As dori un comentariu autorizat.

1. De unde stiti ca domeniul public nu se inchiriaza?
2. E adevarat ca pe strada se circula conform Codului rutier, dar asta nu exclude si nu pune in discutie cum foloseste proprietarul, adica primaria, spatiul public care este format nu numai din drumuri, ci din locuri pe care nu se circula sau pe care poate restrange - are acest drept - circulatia.
Primaria isi organizeaza domeniul public, construind bulevarde, strazi, cai, alei, le poate amenaja, le poate desfiinta sau infiinta, le poate moderniza etc, iar pe drumurile pe care le-a organizat ca fiind publice se circula conform Codului rutier. Una nu o exclude pe cealalta.

3. Ce va face sa credeti ca oricare persoana care v-a raspuns n-ar fi indreptatita? Autorizata de cine? Numai lipsa blazonului de la contul de utilizator? Nu va lasati inselat de aparente. Blazonul sau limbajul scortos nu face ca cineva a fi mai indreptatit sa va raspunda mai mult decat o persoana cu stil mai liber si fara blazon... E suficient sa va plimbati prin forum cateva ore si o sa va lamuriti....
Si eu as putea sa-mi pun un asemenea blazon ca fiind functionar in primarie. Atunci m-ati considera indreptatita, autorizata sa va raspund?
Oricine va poate cita din legi, important este sa puna in legatura citatul cu intrebarea si nelamurirea dv., intr-o corecta relatie. Scoaterea din context sau citarea din legi fara discernamant, fara legatura directa cu ce intreaba utilizatorul, este chiar mai daunatoare decat lipsa unui raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Poate masina straina sa parcheze langa blocul nostru ? Pilu Pilu Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: Langa blocul unde locuiesc este un trotuar lat de 2 m., in continuare ... (vezi toată discuția)
Legislatie parcari bucuresti, sectorul 6 ? tagdrake tagdrake Va salut! Unde se poate gasi ceva legislatie cu privire la regimul parcarilor de cartier (cu plata sau fara) pentru Bucuresti, sectorul 6? Intreb, pentru ca ... (vezi toată discuția)
Lege parcare in fata blocului BlaKy BlaKy Buna ziua, Am tot cautat pe net si nu am gasit legea in vigoare care spune in ce conditii de inchiriaza aceste parcari. Problema este: De cateva zile s-au ... (vezi toată discuția)