avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIU DE CRESTEREA COPILULUI PANA LA 2 ANI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIU DE CRESTEREA COPILULUI PANA LA 2 ANI

Buna ziua.Am o intrebare la care nu stiu unde as putea gasi raspuns.Este adevarat ca daca ai deja 3 nasteri nu mai beneficiezi de concediu de crestere a celui de-al 4-lea copil?As dori sa stiu in ce lege trebuie sa caut.Va multumesc din suflet pentru ajutor.O zi cat mai placuta tuturor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:47, 4 Decembrie 2011
da. vedeti in OUG 111/2010
Este adevarat, dar numai daca pentru celialti 3 copii ati beneficiat de indemnizatie. In cazul in care pentru unul dintre acestia nu ati beneficiat de indemnizatie, veti beneficia de aceasta pentru cel de al 4 lea.
mai multe detalii puteti gasi in OUG 111/2010 - art. 10 si normele metodologice de aplicare ale ordonantei
Va multumesc pentru rapiditatea cu care ati dat curs acestei intrebari.Nu sunt lamurita totusi de un aspect pe care l-am descoperit in aceasta lege.Eu nu am beneficiat de concediu de crestere copil decat la unul din cei 3 copii ai mei.Intre timp am divortat si acum m-am casatorit cu altcineva sunt insarcinata in 7 luni si aveam de gand sa intre tatal in concediu de crestere copil.Iar la articolul 9 spune:La stabilirea celor 3 nasteri si, dupa caz, a celor 3 situatii se iau in calcul si cele pentru care s-a beneficiat de concediu si indemnizatie, precum si de stimulent
chihaia-dionisia a scris:

Buna ziua.Am o intrebare la care nu stiu unde as putea gasi raspuns.Este adevarat ca daca ai deja 3 nasteri nu mai beneficiezi de concediu de crestere a celui de-al 4-lea copil?As dori sa stiu in ce lege trebuie sa caut.Va multumesc din suflet pentru ajutor.O zi cat mai placuta tuturor.


Art. 9 din OUG nr.111/2010:
(1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5 si 6, precum si stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. (2).
(2) La stabilirea celor 3 nasteri si, dupa caz, a celor 3 situatii se iau in calcul si cele pentru care s-a beneficiat de concediu si indemnizatie, precum si de stimulent in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Situatia copilului nascut mort sau situatia in care acesta moare in perioada corespunzatoare concediului de maternitate nu se are in vedere la stabilirea primelor 3 nasteri pentru care se acorda drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
(4) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).
(5) In cazurile prevazute la alin. (4) se acorda o singura indemnizatie, in cuantumul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.
(6) Pe perioada suprapunerii situatiilor prevazute la alin. (4), cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.


Art. 11 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
(1) Incepand cu cea de-a patra nastere sau, dupa caz, al patrulea copil adoptat, incredintat in vederea adoptiei, dat in plasament ori in plasament in regim de urgenta sau pentru care s-a instituit tutela, persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta au dreptul la un concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului.
(2) Durata concediului prevazut la alin. (1) este de 4 luni si se acorda integral, o singura data, fiecaruia dintre parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, fiecareia dintre persoanele care au adoptat copilul, carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care au copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, asistentului maternal profesionist pentru copiii proprii, precum si persoanei care a fost numita tutore, in perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
(3) Concediul fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se acorda de catre angajator pe baza de cerere, insotita de copia livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului ori, dupa caz, de copia actului constatator al nasterii sau a extrasului de nastere, precum si, dupa caz, de actele doveditoare privind situatia juridica a copilului fata de persoana indreptatita.
(4) Parintii firesti ai copilului, respectiv persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, nu pot beneficia de concediul fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului in acelasi timp. Perioada concediului prevazut la alin. (1) este diferita pentru fiecare dintre acestia.

In speta, pentru a intra sub incidenta celor doua texte de lege mentionate mai sus cele trei nasteri trebuie sa fi avut loc dupa 01.01.2006 ... daca una dintre nasteri sau mai multe a avut loc inainte de aceasta data atunci puteti beneficia de indemnizatia pentru CCC pentru cel de-al patrulea copil.
Acum am inteles si va multumesc din suflet pentru ajutorul acordat.Daca tatal viitorului copil lucreaza si in acelsi timp este si doctorand in primul an la zi poate beneficia de acest concediu de crestere copil,mentionez ca inca nu se stie daca va primi bursa de doctorand.Sau este obligat sa renunte la una din ele respectiv la concediu sau la doctorat? Va multumesc pentru sprijinul si promtitudinea acordata.Va doresc o zi placuta tuturor.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ccc pentru al patrulea copil primaryteacher primaryteacher Cazul acestei doamne este urmatorul: Are 4 copii nascuti dupa ianuarie 2006.Pentru cel de-al doilea si al treilea a beneficiat de indemnizatie crestere ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea celui de al saptelea copil iudith2000 iudith2000 Buna ziua!Nu sunt pregatita referitor la subiect si as avea urmatoarea speta:Daca o femeie are 6 copii,ultimul nascut in 2010 si acum e insarcinata cu al 7 lea ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate ionela calugaru ionela calugaru Ma aflu in concediul de cresterea copilului pana la data de 2 mai 2011.Daca raman insarcinata in aceasta perioada , mai beneficiez de concediul de maternitate ... (vezi toată discuția)