Justitiarul71 a scris:
Nu stiu daca va ajuta cu ceva dar nici la noi jurista primariei nu a castigat niciun proces (...).
Lasati folclorul, nimeni nu pierde chiar toate procesele. O institutie pierde
toate procesele numai daca:
-
toti angajatii sai sunt retardati, ceea ce nu este posibil, ori
-daca
toti judecatorii care au judecat cauzele atat in fond cat si in caile de atac nu cunosc o boaba legislatie, ceea ce este exclus.
Pentru ca m-ati provocat, sa va povestesc cum pierdeam eu unele procese, acum ceva vreme. Colegii care incheiau procese verbale de contraventie veneau si imi spuneau "Gabi, o sa pierzi procesul cu societatea X pentru ca am gresit si am uitat sa scriu in procesul verbal data savarsirii contraventiei" (aveau o slabiciune, "greseau" numai data savarsirii contraventiei). Cine stie art. 17 din OG nr. 2/2001, stie ca un proces verbal fara data savarsirii contraventiei este nul de drept, nulitate care se constata si din oficiu.
Azi asa, maine asa, pana cand s-au adunat prea multe "greseli" iar eu m-am suparat si am facut o adresa in atentia directorului general. In adresa i-am povestit cate procese a pierdut institutia, deci cati bani a pierdut bugetul de stat si din ce motive, si am propus sa ia masuri in sensul prelucrarii OG nr. 2/2001 cu angajatii de la Directia Control financiar de stat. Atunci colegii s-au suparat pe mine, in frunte cu directorul Directiei Control financiar, si nu am mai fost anuntata cand "greseau" (pentru ca ei au continuat sa "greseasca" si nimeni nu a prelucrat cu ei OG nr. 2/2001). Eu am continuat sa pierd aceste procese iar Camera de conturi nu a gasit nimic in neregula atunci cand a facut controale. Concluzia o trageti dvs.
Revenind la discutie, in atributiile unui consilier juridic nu a fost, nu este si nu poate fi vreodata castigarea proceselor, pentru ca un consilier juridic nu poate raspunde pentru ceea ce nu depinde exclusiv de el. Asa cum spunea si
mirabella-ana, profesia de consilier juridic este o profesie de diligente, nu de rezultat. Consilierul juridic, in instanta, trebuie sa faca tot ceea ce prevad actele normative in vigoare (intampinari, propunere probe etc.), nu sa castige procesele. Castigarea proceselor nu a fost, nu este si nici nu va fi vreodata indatorire de serviciu a unui consilier juridic numit in aceasta functie publica.
Prevederea legala care nu permite sesizarea comisiei de disciplina cu motivul "a pierdut procese" si nu permite nici macar aplicarea unei mustrari scrise este art. 49 din Statutul profesiei de consilier juridic. Ma asteptam de la o persoana care deschide o astfel de discutie sa cunoasca macar prevederile legale in vigoare. Daca tot ne permitem sa judecam activitatea altora, ar trebui ca macar sa stim cu ce se mananca aceasta activitate. Nu?