avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Lamuriti-ma!!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Lamuriti-ma!!

Victima se plange unor prieteni ca a fost agresata sexual de propriul parinte..de la varsta de 12 ani(acum 16).Prietenii sfatuiesc victima sa depuna neaparat plangere impotriva agresorului.Victima spune ca nu poate sa depuna plangere pentru ca e amenintata de mama ei..care a ales "sa se lege la ochi" ..ca daca nu-si va ierta tatal si el va ajunge in inchisoare, ea o sa fie internata intr-un centru de plasament unde o sa aiba viitorul distrus..sau daca nu, fara sprijinul lui financiar ele doua or sa moara de foame si or sa ajunga in strada. Cei care au aflat de aceasta poveste, depun un denunt la Parchet.Dar daca victima, de teama, nu vrea sa recunoasca..ce se poate intampla? Procurorii vor oprii ancheta?(in cazul ca se va deschide una in urma denuntului acelora care au auzit povestea de la copila) Nu cred ca prin simpla negare a faptelor, ancheta nu se va desfasura, nu? Banuiesc ca, fiind minora o sa fie evaluata de un psiholog care ii va cere sa spuna daca e adevarat, sugerandu-i in acelasi timp ca daca faptele chiar s-au petrecut, e mai bine sa dezvaluie acest lucru, indiferent de temerile pe care le are. Deci? se va ajunge la o ancheta? sau pur si simplu procurorii, la negarea victimei, nu vor continua ancheta? Rog raspuns. O alta intrebare: Cat de importanta e ca proba, sau mijloc de proba, marturia unei persoane care are la cunostinta despre o fapta penala?
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
Sonji, utilizator
Nu vad cum s-a putea obtine dovezi despre ceva ce a avut loc acum 16 ani. Doar sa existe martori, ceea ce nu prea vad cum ar fi posibil pentru cazul asta.
1.faptul ca victima in varsta de 16 ani este agresata sexual de un parinte fapta constituie act sexual cu un minor iar actiunea penala se pune in miscare din oficiu; este suficient un denunt din partea unei persoane pentru a se incepe cercetarile, iar victima va fi si ea interogata si supusa unei expertize medico-legale. Sigur organele de cercetare vor sti cum sa adreseze intrebarile victimei si isi vor da seama daca ea este sau nu agresata. Daca victima impotriva vointei ei este obligata sa intretina relatii sexuale atunci avem infractiunea de viol in forma agravata si tot nu este nevoie de o plangere prealabila fiind suficient un simplu denunt
2. marturia unei persoane care are cunostinta de vreo fapta penala este foarte importanta deoarece asa se pot stabili circumstantele in care s-a savarsit fapta si se poate individualiza corect pedeapsa
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
Anamaria Plevit, Avocat
acum 4 ani s-ar fi petrecut, 16 ani are fata.
Datoria dvs e sa denuntati.. nu stiu mai departe ce va urma.. daca se va afla ca mama stia de treaba asta, va fi decazuta din drepturi si exista varianta ca fata sa ajunga in plasamnet ( nu ca ar fi ceva rau in conditiile astea )
"Nu vad cum s-a putea obtine dovezi despre ceva ce a avut loc acum 16 ani. Doar sa existe martori, ceea ce nu prea vad cum ar fi posibil pentru cazul asta."

"BX" Victima are 16 ani, ai inteles gresit, abuzurile au loc de la varsta de 12 ani, deci timp de aproape 4 ani de zile.

"gi_jane2" Da, mama ei a aflat anul trecut, cred ca abuzurile s-au oprit. Acum am aflat ca fetei i se fac pe plac toate poftele.Tatal ei e maior-comandand la o unitate militara, ma gandesc ca are si influenta. Si da, tocmai de asta se teme cel mai mult fata, sa nu ajunga in acel centru de plasament. Din motivul asta, a ales sa nu mai recunoasca, desi initial depusese o plangere. In cele din urma si-a schimbat declaratia, marturisind ca a mintit.(asta dupa ce au venit amenintarile si "spalarea de creier". Fiind virgina ma gandesc ca a fost greu de probat, exista doar niste inregistrari telefonice in care gunoiul recunoaste ce a facut. Sunt la dosar. Nu stiu daca s-a dat sau nu NUP. Dar cred ca nu s-a mai intamplat nimic.
Nici nu cred ca s-au respectat toate procedurile, e ceva suspect, adica fata a dat o declaratie lunga si detaliata a tot ce s-a petrecut in decusrsul acelor ani, ca apoi, presata de cei doi parinti, in special de mama, sa se duca si sa-si schimbe declaratie prin cateva cuvinte cum ca ar fi mintit. Oare nu trebuia sa se conmtinue ancheta?
Trebuiau sa se gandeasca ca e ceva suspetc, ca poate au intervenit amenintari asupra copilului, etc. Ea a continuat sa se planga amicilor ca a fost nevoita sa-si schimbe declaratia pe motiv ca e amenintata. In denuntul urmator se va sesiza asta, ca fata a marturisit amicilor ca a fost nevoita datorita amenintarilor, sa-si retraga cele spuse initial. E complicat , sper ca ati inteles ceva. Un denunt cu noi marturii banuiesc ca ar deschide o noua ancheta, nu? Adica acele marturii despre fata care a fost nevoita sa-si schimbe declaratia din pricina amenintarilor, desi trebuiau sa-si dea seama de asta, si sa continue ancheta, la plangerea initiala, in fine..
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
Sonji, utilizator
S-ar putea sa gresesc, insa am impresia ca s-a mai discutat o data pe marginea acestui subiect cu ceva timp in urma.
Intr-adevar un denunt este de ajuns si cercetarile se vor face oricum, fie ca victima recunoaste ca a fost agresata fie ca nu.
Insa problema se complica pentru ca dvs. spuneti ca sunt martori care au cunostinta de cele petrecute, afland de la insusi victima sau de la alte persoane apropiate victimei.In acest caz nu poate fi condamnata o persoana pe baza marturiilor "din auzite" intelegeti?
Desigur ca victima o sa stea de vorba cu un medic, dar un dosar penal ajunge in instanta cand sunt probe certe ca a avut loc o infractiune.
Dvs. pt ca sunteti apropiat al familiei sau al fetitei posibil sa stiti mai multe, insa judecatorul poate aprecia ca minora poate si minti mai ales ca prima data declara un lucru, mai apoi isi schimba declaratia....Nu este suficient sa spuna ca a fost amenintata sa-si schimbe declaratia sau ca a facut-o de frica, mai toata lumea spune asta.
Daca la dosar intr-adevar exista inregistrari in care agresorul recunoaste fapta, acestea pot constitui mijloace de proba.Este posibil ca din acele inregistrari sa nu rezulte vreo infractiune, altfel ancheta nu dura chiar 4 ani fara sa se ajunga macar la un rezultat minim.
Pe de alta parte, spuneti ca ati putea face un nou denunt cu noi martori, ma intreb de ce acesti noi martori apar acum si nu au aparut atunci cand s-a facut primul denunt, sa stiti ca unele din aceste intrebari o sa si le puna si judecatorul.
Personal va inteleg pornirea impotruva acelui parinte, e revoltator daca asa stau lucrurile, insa trebuie sa se tina cont si de dorinta victimei, este totusi parintele ei, iar daca acest copil va ajunge in plasament nu cred ca este cea mai buna solutie.
Ganditi-va pentru o clipa daca dvs. v-ati fi aflat in situatia fetei, ati face o plangere impotriva celui care v-a dat viata, chiar daca a gresit enorm fata de dvs.?
Sunt curios acum cum se poarta tatal cu ea si care sunt relatiile si atmosfera in familie dupa toata povestea urata.

Alte discuții în legătură

Probe intr-un dosar. Sonji Sonji Orice acuzatie, trebuie probata, nu? Eu dau exemplul meu: X e denuntat ca si-a abuzat sexual propriul copil timp de mai multi ani. X nu e denuntat de copil, ... (vezi toată discuția)
Minor abuzat sexual. Sonji Sonji [b]Buna. Am niste nelamuriri.Cunosc un caz in care un minor a fost abuzat sexual de tatal lui. A depus o plangere impotriva individului, dar fiind amenintat, ... (vezi toată discuția)
Viol minori alex_busu alex_busu Prietena mea a fost abuzata in copilarie de unchiul sau. Nu a spus nimic fiind foarte mica dar printr-o intamplare a sortii, o verisoara mai mica de-a ei i-a ... (vezi toată discuția)