avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... obligata sa platesc 400 ron daca demisionez in 6 luni
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

obligata sa platesc 400 ron daca demisionez in 6 luni

buna seara! am si eu o intrebare care ma macina de ceva vreme si nu stiu ce sa fac...daca ma puteti ajuta cu un raspuns va multulesc f mult.pe data de 1 noiembrie am fost angajata la o firma,cu contract individual pe termen nedeterminat si am semnat si un act aditional in care era specificat ca daca plec in 6 luni de la ei sunt obligata sa platesc 400 lei.am semnat am zis k e ok aveam nevoie de un loc de munk ..am zis tocmai bn sigur 6 luni am de lucru..dar dupa 1 luna de munk deja sunt nemultumita si as vrea sa demisionez.n-am facut nici un curs de specializare,n-au investit nici un ban in mine si as vrea sa stiu daca intradevar voi fi obligata sa dau acei bani.eu sunt din constanta...sediul firmei este in bucuresti iar aici am fost angajata de un alt salariat de al lor care ulterior a fost data afara, asta pt k la angajare nu ne-au fost spuse toate conditiile...am nevoie de un raspuns urgent k nu mai rezist sa ma duc la munk...multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:37, 7 Decembrie 2011
Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp ... asadar, acea clauza este lovita de nulitate absoluta...
Nu explicati concret ce clauze contine acel act aditional dar il consider nul daca angajatorul nu poate face dovada ca " a investit" in pregatirea dv.
Daca sunteti in perioada de proba (vedeti ce este inscris in CIM) puteti demisiona prin notificarea simpla a angajatorului, aratand intetia de inceta contractul in baza art. 31 alin 3 din codul muncii, incepand cu data xxx. Notificarea o depuneti cu nr. de inregistrare sau o trimiteti prin posta, recomandata cu confirmare de primire.
Art. 31

(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Conditionarea comunicata de dvs. este lovita de nulitate absoluta. Nu se poate conditiona desfasurarea activitatii profesionale sub o astfel de clauza contractuala. Singura care ar fi acceptata in domeniul muncii este aceea in care salariatul a urmat un curs de perfectionare platit de angajator, in acest caz angajatorul putand conditiona rezilierea unilaterala a contractului de munca din initiativa salariatului.
in CIM scrie ca perioada de proba este de 90 de zile..m
nu mai stiu exact care erau clauzele scrise in acel contract aditional pt k mie nu mi s-a dat nici o copie nimic insa stiu ca scria daca plecam mai repede de 6 luni trebuie sa platim acei 400 de ron...cursuri de perfectionare nu am facut de nici un fel...nu au investit in mine nici 5 lei
in CIM scrie ca perioada de proba este de 90 de zile..m

Daca nu doriti continuarea activitatii, daca ati fost angajata cu 1 nov. sunteti in perioada de proba si puteti solicita incetarea contractului cu art. 31 alin 3 asa cum am specificat mai sus, fara sa motivati intentia dv.

Alte discuții în legătură

Clauze de despăgubire în contractul individual de muncă: sunt legale și în cazul în care cim este pe perioadă determinată? adriana_m1981 adriana_m1981 Am 2 clauze in CIM : 1. daca plec in mai putin de 1an de la semnarea CIM trebuie sa platesc X bani 2. daca ma da afara, angajatorul trebuie sa-mi plateasca X ... (vezi toată discuția)
Act aditional cursuri calificare Razvan.s Razvan.s Buna ziua, Se da urmatoarea situatie: Sunt angajat pe perioada determinata de 3 luni, iar firma deja m-a trimis la un curs de calificare. In urma acestui ... (vezi toată discuția)
Preaviz contract de munca pe perioada determinata Mirana11 Mirana11 Buna ziua. Am in contract de munca pe perioada determinata de 3 luni ( proba) in care scrie ca trebuie sa dau un preaviz de 20 zile in cazul de demisie. Avand ... (vezi toată discuția)