avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... interfon obligatoriu?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

interfon obligatoriu?

Buna seara,
"seful de scara" a luat decizia de a instala interfon, a facut un tabel de mina, cu semnaturi din usa in usa; vecinii de la alta scara si-au pus, deci si noi trebuie sa avem repede neaparat. Nu conteaza ca sunt restantieri si ca urmeaza luni de iarna, costuri la caldura...
Presedintele asociatiei nu stie nimic, administratora (neastestata de primarie) n-a afisat nimic in acest sens, despre costuri, posibilitati de plata, costuri pentru service lunar, etc.
Consider ca pe aceasta scara sunt alte prioritati, avind in vedere ca avem geamuri sparte, igienizare nu s-a facut de mai bine de 15 ani; cu banii de pe interfon s-ar rezolva macar o varuiala. Toate inainte cu doua zile inainte de adunarea generala, aminata de acum doua saptamini, din lipsa de cvorum.
Deci, daca nu platesc pt interfon ce se intimpla? mai pot intra in bloc? sa ajung la locuinta mea?
Oare cit costa o usa cu senzori?
Ca sa fiu bine inteleasa, nu iau apararea administratorilor atestati sau neatestati, dar dle Felix, am observat ca accentuati foarte mult pe atestarea administratorilor. Aceasta atestare se face in urma unui curs de administrare condominii. SI ajung la intrebare. Stiti in ce hal sunt instruiti cursantii?...stiti in ce hal sunt atestati viitorii administratori? Aveti idee in ce hal poate aduce in stare de faliment o asociatie un administrator atestat? Nu toti. Activitatea de administrare condominii este o vocatie, un talent si o poate face in conditii foarte bune si un om gospodar care cunoaste legea, normele, statutul, si hotararile adunarii generale, care colaboreaza cu comitetul, cu cenzorul, cu presedintele si stie sa se comporte civilizat cu locatarii acelui condominiu, care stie sa negocieze un contract, care stie sa caute si sa gaseasca furnizorii de prestari servicii.....si care, in fine, stie sa foloseasca calculatorul pentru intocmirea documentatiei de toate felurile necesare asociatiei. Atestarea administratorilor a fost impusa in lege pentru a se evita angajarea tuturor trogloditilor ca administrator, dar.....cursurile si primariile sunt departe de a atinge acest scop. Nu traim in America, ci in Romania si de aceea vom auzi si vom vedea asociatii unde se fura ca-n codru, unde proprietatea comuna este pe cale sa se darame peste proprietatea individuala frumos dichisita.
Ce vreau sa spun este ca "capra raioasa tine coada sus" si "chelului ii trebuie tichie de margaritar" cu administratori atestati de servicii ale primariilor ca sa avem ce plati, noi toti, la salariile unora care nu-si fac treaba pentru care au fost pusi s-o faca..... Asociatiile fac bine atunci cand isi aleg, daca au de unde, gospodari, atestati sau nu.....ca administratori.
Ultima modificare: Duminică, 12 Octombrie 2008
elga50, moderator
doamna elga ... belelele din asociatii se intimpla numai acolo unde cenzorul/cenzorii nu-si fac treaba. indiferent ca au sau nu atestat, administratorii trebuiesc controlati de cenzori. ei sint angajatii asociatiei si, pe baza neregulilor financiare, pot fi dati oricind afara de catre comitetul executiv (care sint cei care au angajat administratorul, persoana fizica sau juridica) si sa le fie imputate sumele cu care au pagubit asociatia respectiva.
odata ce legea a impus aceste atestate de ani buni, administratorii in functie sau cei care doresc sa capete acest statut, trebuie sa urmeze respectivele cursuri si sa-si ia atestatul cu pricina. din aceleasi motive dvs sau oricare altul nu practica meseria de doctor, avocat, economist, etc. nu au atestatul respectiv, nu au ce cauta in acel domeniu.
repet ... pagubele mari la asociatii se produc numai acolo unde cenzorii nu-si fac treaba, la fel si comitetul executiv al asociatiei. cineva trebuie sa sesizeze neregulile inainte ca acestea sa ia amploare
revenind la subiect (de la care ati deviat pentru a N-a oara)... atita timp cit presedintele si administratorul habar nu au avut de montarea acelui interfon, cine semneaza din partea asociatiei pentru garantie si service cu firma in cauza ? oare asta nu este un abuz al "sefului" de scara ? pai daca un astfel de individ isi permite asemenea gesturi, ce sa mai spunem de presedinte si administrator ? acest "sef" de scara nici macar nu exista dpdv juridic, deci nu ar trebui sa-si asume asemenea initiative, cu atit mai mult cu cit nu poate semna contracte cu firmele de interfonie
In privinta interfonului (subiectul in discutie) mi-am spus parerea intr-un alt mesaj, mai sus postat, in legatura cu atestatul am scris pentru ca se adusese vorba ca....respectivul nu are atestat, deci n-am deviat discutia, iar daca e sa va spun parerea mea, Dv ati repetat prin mesajul Dv. ceea ce s-a mai spus si de catre altii mai sus.
Astazi am gasit afisat peste lista de plata contractul pt instalarea interfonului, scris cu font de 8 cred, abia se poate citi fara lupa; semnat de administrator (doar numele fara a fi precizata pozitia in cadrul AP). Interfon doar cu cartela magnetica, desi se discutase sa fie si yala cu cheie pt cazuri de urgenta, lipsa curent. Plata in 3 rate, ultima 15 dec 2008. Exista o selectie de oferte si o analiza a oportunitatii instalarii acestuia, in conditiile in care exista restantieri cu sume mari, restante si penalitati. Oare cum vor plati acestia ratele la interfon daca ei nu-si platesc datoriile curente??
dborsanu a scris:

Astazi am gasit afisat peste lista de plata contractul pt instalarea interfonului, scris cu font de 8 cred, abia se poate citi fara lupa; semnat de administrator (doar numele fara a fi precizata pozitia in cadrul AP).[...]

Eu totusi nu inteleg un lucru, administratorul are cumul de functii? Eu stiam ca contractele (scuzati cacofonia!) asociatiei sunt semnate de presedinte, cenzor, eventual vicepresedinte si apoi daca este cazul de administrator.
Administratorul dvs sa citesca legea nr. 230/2007 sa vada acolo ce atributii are.

Alte discuții în legătură

Vecini dificili!!! chega chega vrem sa punem interfon pe scara, iar o vecina care are apartamentul dat in chirie nu vrea sub nici o forma sa puna, adica sa dea bani. ea nefiind deranjata de ... (vezi toată discuția)
Pot fi obligat sa montez interfon in apartament? g.neacsa g.neacsa asociatia de locatari a incheiat un contract cu nu stiu ce firma si acum vine si-mi spune ca trebuie sa-l montez si sa-l platesc. deoarece nu am fost anuntat ... (vezi toată discuția)
Suportarea si repartizarea cheltuielilor pansela pansela Desi am contorizare individuala la toate serviciile , Asociatia de proprietari ma obliga la plata unei taxe de apartament fara sa imi livreze nici un ... (vezi toată discuția)