Buna, am si eu o problema. In cazul in care un angajat face un accident cu autoturismul de serviciu in afara programului de lucru, poate fi luat la raspundere angajatorul sau seful parcului auto??? Exista lege care prevede raspunderea angajatorului sau a sefului de parc auto in aceste conditii? Eu am cautat de am ametit si nu gasesc nimic legat de asta. Va rog AJUTOR!!!!
Nu stiu sa existe vreo astfel de lege care sa il faca responsabil pe angajator sau pe seful parcului auto.
Masina a fost luat in baza de proces verbal de catre salariat?
Avea toate reviziile la zi?
Daca raspunsurile sunt afirmative, atunci nu este implicat nimeni altcineva decat soferul
Existau probeleme tehnice grave nereparate?
Daca raspunsul este afirmativ atunci ar putea fi tras la raspundere seful parcului auto ca nu s-a asigurat ca masina este in stare corespunzatoare.
Care a fost cauza accidentului? Masina respectiva avea toate actele in regula si ITP sau avea defectiuni tehnice? Privitor la raspunderea angajatorului, tinand cont de faptul ca acesta este proprietarul masinii, in fata pagubitului raspunde in solidar cu angajatul care se presupune pana una alta ca are calitatea de prepus al angajatorului (ceea ce va face angajatorul dupa ce se judeca cu pagubitul este treaba lui, il poate actiona la randu-i pe angajat pentru a-si recupera prejudiciul - asta bineinteles in cazul in care demonstreaza ca angajatul desi primise masina spre folosinta, era in afara programului de lucru etc.).
Va multumesc pentru promptitudine. Problema sta in felul urmator: nu a avut loc nici un accident, insa am primit dispozitie din parte conducerii sa aduc modificari la regulamentul intern al societatii, astfel incat ei in calitate de angajatori sa fie scutiti de raspundere in cazul in care un angajat face accident cu masina de firma in afara programului de serviciu. Asta e problema mea si nu vreau sa scriu prostii, pentru ca, in cazul in care are loc un accident de genul acesta si sefii mei cad raspunzatori......nici nu vreau sa ma gandesc ce ma asteapta. Ideea e ca, masinile de serviciu ne sunt date sa mergem acasa cu ele si cam atat. In cazul in care are cineva nevoie de masina trebuie sa faca cerere in scris. Pentru asta exista dispozitie scrisa din partea conducerii semnata de toate persoanele care au maisna de la firma. Avand in vedere cele de mai sus ce ar trebui sa scriu eu in ragulamentul intern??????????