avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu crestere copil tatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu crestere copil tatal

Am urmatoarea problema : Un angajat i-a nascut sotia care nu lucreaza. El doreste sa isi ia concediu pentru crestere copil pana la 2 ani. Angajatorul este de acrod. Intrebarea mea este cu ce data pot sa-i suspend contractul avand in vedere ca copilul s-a nascut pe 27.11. 2011.Trebuie tinut cont de cele 42 de zile de concediu maternal? Dar mama ne avand servici deci nu bebeficiaza. Cum procedez. Cred ca am fost destul de explicita. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:06, 7 Decembrie 2011
Daca mama copilului nu este asigurata pentru concedii si indemnizatii de sanatate sau nu indeplineste conditiile de stagiu de cotizare pentru acordarea concediului de maternitate, tatal poate beneficia de concediu crestere copilului imediat cu data nasterii copilului. De cele 42 de zile de concediu postnatal beneficiaza doar mamicile asigurate.
A se vedea in acest sens art. 23 din Normele de aplicare a OUG 111/2010, aprobate prin HG 52/2011:
(1)Dreptul reprezentând indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine dupa cum urmeaza:
a)începând cu ziua urmatoare celei în care înceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, indiferent de persoana îndreptatita care solicita dreptul, daca cererea este depusa în termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b)începând cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa în termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c)începând cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredintarii, daca cererea este depusa în termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d)de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) si c);
e)începând cu ziua urmatoare celei în care beneficiarul stimulentului de insertie nu mai realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, si solicita revenirea în concediul pentru cresterea copilului, daca cererea este depusa în termen de 30 de zile de la aceasta data.
(2)Indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda de la datele prevazute la alin. (1) lit. a)- d), dar nu mai devreme de data la care s-a aprobat concediul pentru cresterea copilului ori a încetat realizarea de venituri supuse impozitului.

Daca mama (chiar daca este asigurata si are dreptul) nu isi ia cele 42 de zile de concediu postnatal, tatal poate sa intre in concediu de crestere copil cu data nasterii copilului?
Pentru mama asigurata efectuarea unui concediu postnatal de minim 42 de zile este obligatorie.
pacepa_2001 a scris:

Daca mama (chiar daca este asigurata si are dreptul) nu isi ia cele 42 de zile de concediu postnatal, tatal poate sa intre in concediu de crestere copil cu data nasterii copilului?


parerea mea este ca tatal poate intra in CCC incepand cu data nasteri copilului ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

42 zile postnatal pentru tata??? goldy_ella goldy_ella buna seara am si eu o intrebare...daca tatal necasatorit va lua indemnizatia pentru cresterea copiluluoi, cum e cu cele 42 de zile de concediu postnatal?actele ... (vezi toată discuția)
Concediu postanatal si ccc. CostM CostM Buna ziua. Sotia se afla in concediu postnatal, parte a concediului de maternitate de 126 de zile. Perioada inaintea nasterii a fost doar de 6 zile, acum e ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tati biutza20 biutza20 Buna ziua.As vrea sa stiu de cand poate intra in concediul pentru crestere copil un tata, daca mama nu poate beneficia de acest drept deoarece nu a avut ... (vezi toată discuția)