avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi

Joi, 10 aprilie, are loc evenimentul: Diurne 2025 - Regimul fiscal și juridic al indemnizațiilor pentru munca în deplasare. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... suspendarea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

suspendarea contractului de munca

Am un angajat cu contract de munca in vigoare de o luna de zile,iar inainte de agajarea in legalitate,au fot 30 zile de proba. Inca de la inceput nu s-a ocupat de nimic,stiu ca timpul a fost folosit doar in scopul sau personal,dar nu pot demonstra,nu pot demonstra nici ca anagajatul nu si-a respectat contratul cu obligatiile care-i devin din momentul semnarii acestuia. Detin o agentie imobiliara,el este angajat ca agent imobiliar,foloseste un limbaj destul de vulgar,la un momendat ,discutand de incheierea contractului de munca acesta mi-a pus deja conditii.Dinsul a fost paltit in luna august,avand contractul din data de 18.08.2008,la sf acestei luni ,si-a luat salariul,pt cele 12 zile,pt luna septembrie salariul ii revenea de drept la data de 1 octombrie.Am crezut ca il pot motiva cat de cat sa faca ceva pt locul de munca pe care il are,am discutat si i-am propus sa imi arate ca are de gand sa munceasca ,si sa faca unul doua contracte in urmatoarea sapt,nu a facut nimic..intre timp i-am cerut poze ,detalii diferite pt posibilii mei clienti de la anumite oferte ,acesta imi raspundea mereu afirmativ,ca e bine ca se poate,in final,nimic nu s-a infaptuit. Nu si-a primit salariul inca,am discutat cu el,i-am propus incheierea contractului de comun acord maine in data de 9 oct 2008,fiind facuta si plata acestuia pe luna sept iar urmatoarea de cele 8 zile ramase pana la semnarea contractului de inchidere,la sf lunii octombrie,pt ca asa stiu este legal,.Acesta initial a fost de acord dupa care ,mi-a spus ca de fapt vrea salariul pana la data de 18 ,si nu va semna nici un contract de comun acord,ci imi poate da ori demisia lui ,care consta in 20 de zile platibile,ori preavizul care il avem de 20 zile cu program redus. Vreau sa va intreb cum sau ce as putea sa fac sa rezolv situatia mea cu acest angajat deoarece nu ne putem intelege si nu ma respecta sub nici o forma.Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:17, 10 Octombrie 2008
Puteti sa ii desfaceti contractul de munca pentru abateri disciplinare, in sensul ca nu isis exucta obligatiile care ii revin conform contractului de munca cu respectarea procedurii prevazute de Codul muncii sau pentru necorespundere profesionala, situatie in care va trebui sa informari si AJOFM si sa solicitati un loc de munca., caz in care intervine termenul de preaviz. Puteti de asemenea sa ii acceptati demisia demisia, sa renuntati la termenul de preaviz, chiar daca ii platit cele 20 de zile.
Buna ziua si multumesc pt raspuns. Consulatesm si eu Codul muncii,insa nu detinem probe prin care sa demonstram ca nu si-aindeplinit contractul si obligatiile . O alta angajata care a fost in permanenta cu el in birou,stie exact ce s-a intamplat ,au fost situatii in care vb la tel cu el,asteptand ce i se ceruse sa faca,el fiind in birou,imi sunea ca munceste ,ca e pe teren,nidecum ca e de fapt in birou si nu afce nimci altceva,insa secretarei i s-a prous sa nu vorbeascva despre asta . In plus detine un leptop si un abinament vodafone cu tel,detinerea lor este trecuta in contractul de munca ,iar el nu vrea sa le inapoieze. Noi am vazut in calculatotul pe care i-l dadusem lui,pt a lucra pe el,decat discutii private pe messinger,poze si filmulete,diferite chestioare,insa nimic legat de munca pe care o avea.Eu am pe calc ,meu personal un softwera pe care si el foloseste prin aceeasi liecnta,de aici eu pot sti daca in ziua respectiva el a actualizat softweraul sau nu,de mulet nu l-a actualizat ceea ce inseamna ca nu a avut de munca de fapt. Astea sunt probelem pe care eu le am,nu am nimic mai concret de ata,dar situatia devina insuportabila cu el in birou,tipa si ameninta cu politie,cu avocati cu diferiute persoane,iar dansul vrea in momentul acesta pt sa-si dea demisia ori sa-i dam un preaviz,pt ca dioreste sa intre in pozesia platii pe durata zilellor de preaviz sau demisie. INsa noi dorim f repede incheierea contractului cu acest angajat deoarece este un agnajat cu cu probleme. Va multumesc pt raspunsul d-voastra si va urez o zi excelenta!
Ma uimeste faptul ca spuneti ca salariatul nu munceste dar nu puteti dovedi acest lucru. Salariatul are semnata o fise a postului? Aveti un regulament intern? Are un plan de realizari? Face raport de activitate zilnica?
1. Ceea ce ati spus dvs. reprezinta cazuri concrete ca nu si-a indeplnit atributiile de serviciu. Are fisa postului? Ce scrie in ea?
2. Daca in contractul individual de munca nu a avut inscrisa perioada de proba (am inteles ca a muncit o luna "la negru" ca proba) atunci ii puteti inceta CIM conform art.61 lit.d) din Codul muncii: nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat. In acest caz trebuie sa tineti cont si de art.62-64 din Codul muncii.
3. Alta varianta: art.65 din Codul muncii - desfiintarea locului de munca. Fiind concediere individuala puteti angaja pe altcineva mai competent pe acelasi post.
4. In ambele cazuri de concediere, expuse mai sus, cel concediat poate beneficia de indemnizatie de somaj.
5. Incercati sa va selectionati mai bine viitorii salariati pentru ca veti avea numai de pierdut.
In cazul demisiei ati scris in CIM ca e obligatoriu termenul de preaviz? Deoarece termenul de preaviz in cazul demisiei este obligatoriu numai daca angajatorul doreste asta. Angajatorul poate renunta sa impuna salariatului respectarea termenului de preaviz. Daca el insista sa plece prin demisie peste 20 zile, si dvs vreti sa scapati mai repede de el, convocati-l la o cercetare disciplinara si puneti-l sa raspunda la intrebari de genul: de ce nu a actualizat software-ul? de ce nu a executat ordinele directe (discutiile telefonice pe care le-ati amintit, cu atat mai mult cu cat aveti martor secretara)? de ce nu si-a indeplinit atributiile de servici, in sensul ca nu a adus nicio oferta sau nu a incheiat niciun contract, sau nu a adus niciun posibil client firmei)? De ce nu respecta programul de lucru (daca e cazul)? Verificati factura detaliata de telefon, convorbirile lui, sunati pe cei cu care a vorbit si aflati daca l-a folosit in interes de servici sau personal, si imputati-i ultima situatie. Se vede ca nu sunteti un dur, din moment ce va rasuceste un simplu angajat. Luati-va un jurist dur si veti fi ferit de astfel de situatii.

Alte discuții în legătură

Desfacere cim prin demisie sau disciplinar Andrei Gica Andrei Gica Unei persoane care si-a dat demisia si a stat in preaviz in loc de 15 zile calendaristice numai 13, i se poate desface contractul disciplinar pt acest motiv?( ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract munca disciplinar gabyteo gabyteo Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cat mai axact. Dl Popovici a depus demisia de la locul de munca in data de 13 ian 2009. A trimis aceasta demisie prin posta ... (vezi toată discuția)
Retinere din salar calin andrei calin andrei Buna ziua.Am o intrebare:am fost demis de la o firma pe motiv de restructurare personal(desfiintare post).Acum dupa o saptamina de preaviz am primit o decizie ... (vezi toată discuția)