avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurari de sanatate - Trebuie neaparat sa apartii ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurari de sanatate - Trebuie neaparat sa apartii unui grup?

Buna.

Doresc sa stiu daca contractele de adeziune care se vor face odata cu intrarea in vigoare a legii care obliga individul sa-si faca asigurare de sanatate privata (ma rog, sa vireze o suma catre o casa de asigurare privata) se pot face doar in cadrul unui grup (gen Salve).

Daca raspunsul este nu, doresc sa stiu ce trebuie sa fac pentru a fi un intermediar intre societatea/societatile de asigurari si beneficiarii de asigurari.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Roxana 73 , utilizator 18:50, 18 Decembrie 2011
nu cred ca ar fi corect sa fie acreditata o firma dupa numarul de contracte incheiate . Daca vine o "firma" noua pe piata care ofera servicii mai bune ar fi dezavantajata. . ar fi impotriva concurentei . nici macar nu stiu daca este legal .
1. Asigurările nu se fac prin adeziuni, ci prin încheierea unor contracte. Citeste comunicatul CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurarilor [ link extern ]
2. Acestea se încheie doar de companiile de asigurare autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizați să desfășoare activitate în piața de asigurări, cum ar fi brokeri de asigurare. Verifica aici cine este autorizat de catre CSA [ persoane fizice si persoane juridice ] [ link extern ] /
3. Calificare profesionala: Începând cu data de 1 septembrie 2011, pentru persoanele care doresc să lucreze în domeniul distribuţiei produselor de asigurare, certificatul de calificare profesională este condiţie de încheiere a contractelor de muncă, respectiv de mandat în domeniul asigurărilor sau de intermediere, după caz, cu asigurătorii sau intermediarii în asigurări. Iar aceste cursuri de calificare + taxa de examen inseamna niste costuri. Citeste articolul din Saptamana Financiara [ link extern ]
5. Mona Cucu, director al Directiei de Asigurari Obligatorii din cadrul Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA), a fost invitata Elenei Vijulie la Interviurile Europa FM.
Asculta primele 3-4 minute din inregistrarea audio din data de 7 dec.11 [ link extern ] /.
6. Atentie la contractul pe care-l semnati si de unde vin castigurile financiare: daca bani se obtin din recrutarea de persoane, atunci e primul semn de schema piramidala. Daca banii pe care-i castigati se obtin in urma unei vanzari/intermediere de produse/servicii, atunci este vorba de un comision si este ok.

Va doresc o decizie inteleapta !
Cristina Carmen Dascalu



Eu am citit undeva...cred ca pe acest site ca firma de brokeraj ca sa fie acreditata trebuie sa fi insumat in ultimul an peste 1 mil de asigurari ...sau ceva de genul


Ceea ce ati citit se refera la companiile de asigurari care vor administra CASS -ul si se vor ocupa de sanatatea noastra :)


" În forma sa actuală (proiect), legea impune două criterii majore: companiile care doresc să intre în sistem trebuie să aibă cel puţin 1 milion de clienţi pe partea de asigurări de sănătate şi să fi vândut poliţe dedicate în valoare de cel puţin 500 de milioane de euro la nivel de grup." Sursa: [ link extern ]

Instiintare CSA referitor Asigurari de Sanatate - Atentie au aparut primii brokeri falsi !!!

www.avocatnet.ro/content/for...


"Felicitari" celor care au semnat astfel de adeziuni =D>
- Art. 15 din Ordinul nr. 15/23.12.2010 privind Normele de autorizare a brokerilor, se refera si la o etica profesionala a acestei activitati:
“Art. 15. - (1) Sunt practici interzise in activitatea de intermediere a brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare:
a) oferirea, negocierea ori intermedierea de produse de asigurare prin procedee piramidale sau prin practicarea procedeului denumit "bulgare de zapada" sau orice alte procedee similare;
b) conditionarea participarii unei persoane la cursuri de instruire/seminare de specialitate de incheierea de asigurari, in nume propriu ori pentru alti membri ai familiei;
c) faptul de a propune unei persoane sa colecteze adeziuni sau sa se inscrie pe o lista, facand-o sa spere castiguri financiare rezultate din cresterea numarului de persoane recrutate sau inscrise.
(2) In activitatea brokerilor de asigurare si/sau reasigurare este interzisa intermedierea prin retele (multilevel marketing) a produselor de asigurare de viata/sanatate.”

- Pe 07.12.2011 CSA a dat un comunicat de presa referitor la aceasta posibilitate de castig:
“CSA: Firmele care promit castiguri pentru adeziuni la Casele private de sanatate nu sunt autorizate sa functioneze.

Mai multe societati comerciale au inceput recrutarile pentru atragerea adeziunilor la viitoarele Case Nationale de Asigurari de Sanatate ce vor fi create in sistem privat cu promisiunea unor profituri substantiale, informeaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) intr-un comunicat de presa oficial, subliniind ca toate aceste firme sunt in afara legii.

Potrivit CSA, aceste firme care promit „obtinerea unor profituri din adeziunile colectate personal, cat si bonusuri din performantele echipei” se substituie intermediarilor autorizati pe piata de asigurari, fiind in afara legislatiei in vigoare. Astfel, activitatea lor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 20.000 lei la 100.000 lei.

“Activitatea acestor societati comerciale ar putea aduce prejudicii grave imaginii pietei de asigurari, dar si asiguratilor si potentialilor asigurati. Aceasta atentionare reprezinta un demers necesar de a apara interesele acestora, dar si de a proteja imaginea industriei de asigurari. Asigurarile nu se fac prin adeziuni, ci prin incheierea unor contracte in schimbul platii unor prime de asigurare”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Totodata, CSA subliniaza ca toate formele de asigurare, indiferent ca acestea sunt de tip facultativ sau obligatoriu, se incheie doar de companiile de asigurare autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizati sa desfasoare activitate in piata de asigurari.

Astfel, potrivit Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor „intermediari in asigurari sunt persoanele fizice sau juridice, denumite in continuare broker de asigurare, asistent in brokeraj, agent de asigurare, subagent sau agent de asigurare subordonat, care desfasoara activitate de intermediere in asigurari, in schimbul unui/unei comision/remuneratii, autorizat sau inregistrat in conditiile stabilite de prezenta lege si de normele emise in aplicarea acesteia, precum si intermediarii din statele membre care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitate de intermediere in asigurari, conform dreptului de stabilire si libertatii de a presta servicii, dupa caz”. “

Alte discuții în legătură

Calificare csa si pt activitate temporara (ex, incheiere asigurari sanatate /2012)? dona77 dona77 Legat de subiectul asigurarilor de sanatate mult dezbatut, as mai avea de clarificat problema principala semnalata de CSA (Comisia de Supraveghere a ... (vezi toată discuția)
Pfa in asigurari ggrama ggrama Ca si PFA pot sa prestez servicii de asigurare pentru mai multe societati de asigurare ? sau numai pentru una ? (vezi toată discuția)
Pot sa adaug cod caen 8219 la cod caen 6622? judit2000 judit2000 Buna ziua. Vreau sa stiu daca la infiintarea unei firme SRL,cu activitate principala Cod CAEN 6622 pot sa adaug ca activitate secundara si Cod CAEN 8219? (vezi toată discuția)