avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Ref. stingere/compensare a documentelor ce se storneaza
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Ref. stingere/compensare a documentelor ce se storneaza

Am si eu o intrebare si totodata o nelamurire pentru care va rog, daca se poate, sa ma ghidati spre o rezolvare sau cel putin lamurire personala:

Documentele ce reprezinta facturi fiscale de forma 411 = 472 ce se storneaza conform principiilor contabilitatii cu specificarea numarului de factura pe care il storneaza etc, asadar o nota contabila 411 = 472 cu semnul minus, si in lipsa unui modul in softul contabil de stingere a acestor facturi fara intocmirea de note contabile, se poate folosi un artificiu contabil de forma 5121 = 411 cu semnul plus si concomitent 5121 = 411 cu semnul minus, pentru stingerea/compensarea acestor facturi?

In speranta ca m-am facut inteles,

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2011
Dragos1986, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters228228 , utilizator 20:00, 9 Decembrie 2011
Multumesc mult! M-am gandit la 473, dar nu ma pot lega de facturi propiu-zis. Asadar nu voi face decat, cum am spus, sa dublez notele. Ceea ce ar fi o munca facuta degeaba. Am "nimic"...fac inca doua note cu "nimic"...si o sa am in fisa respectiva cu "facturi ramase in sold" care se leaga strict de contul 411, 4 facturi + cu -, doua de forma 411 la 472 (+ cu -) si doua de forma 473 la 411 (+ cu -). Asa lucreaza programul! Trebuie sa ma leg strict de facturi. Daca mai era o factura ramasa neachitata in afara de cele 2, in momentul incasarii ei le inchideam si pe cele 2. Dar clientul nu mai are ce bani sa-mi dea, asadar...problema e ca atunci cand vreau sa vad ce bani mai am de luat de la clienti (doar facturi restante/cu sold) am o fisa de n pagini, cand in realitate ar putea fi decat 3 pagini, restul fiind facturi de negru/rosu cu aceeasi suma...si ma pierd in detalii sa zic asa. Va multumesc inca o data!
@t.simona, am tot respectul pentru Dvs. si calitatea raspunsurilor oferite aici in forum. :bow:
Nu inteleg de ce trebuie sa foloseasca contul 473 sau 5121. Cred ca trebuia sa il sfatuiti ce sa faca in acest caz, deoarece amandoua stim foarte bine ce reprezinta aceste inregistrari de mai sus.

Ceea ce a vrut sa scrie @Dragos1986 nu are nici cea mai mica legatura cu operatiunile care trebuie sa se evidentiaze in contabilitate. Eu nu am mai intalnit un economist sau contabil care sa spuna ca nu vrea sa-i apara intr-o fisa de cont toate operatiunile, indiferent ca se emit doua facturi, una in negru si cealalta in rosu, anulandu-se practic una pe cealalta. Cu ce va deranjeaza stimate domn faptul ca fisa reflecta toate operatiunile contabile aferente colaborarii cu clientul respectiv? Ati avut vreun control de la Administratia Financiara vis a vis de ceea ce ati declarat in 394? Cred ca nu, altfel nu ati mai fi pus aceasta intrebare in forum. Inspectorii care vin in control cer in primul rand fisa de partener, cu toate facturile emise, anexate Ce ati prezenta Dvs. dupa cum descrieti situatia mai sus? O fisa cu trei pagini de inregistrari ale facturilor pentru care s-a constituit obligatie de plata, iar ca anexe toate facturile, adica si pe cele care reprezinta veniturile in avans si stornarea acestora. Sau v-ati pus intrebarea cum se poate scoate o balanta a clientilor, daca aveti o factura emisa in negru intr-o luna si stornarea acesteia peste alte trei luni? Oare analiticul va fi egal cu sinteticul? Dupa Dvs...."doua de forma 411 la 472"...probabil ca da. Nu "va pierdeti in detalii", ci va invartiti in jurul cozii. Nu mai vorbesc de faptul ca nici analiticele conturilor 472 si 4427, care se colecteaza la emiterea facturilor de acest tip si despre care Dvs. nu ati amintit deloc, nu s-ar mai corela in vecii vecilor.
Buna seara! In primul rand as vrea sa va multumesc pentu raspunsurile dvs. In al doilea rand, as vrea sa va spun faptul ca doar am intrebat, si va spun ca nu ati inteles cu siguranta ceea ce am intrebat eu, pentru ca ati mers cu gandul foarte departe. In alta ordine de idei, daca vorbim de fisa de cont, ambele facturi de rosu si negru vor fi evidentiate atat in fisa contului 411, cat si in fisa contului 472, cat si in jurnale, etc, si vor ramane acolo pana la adanci batraneti! Aceste facturi nu vor fi sterse, doamna, din contabilitate! Raman in continuare inregistrate!

Exista fise care se schimba intre parteneri ce contin doar facturile fiscale emise de la/catre respectivul partener. Fara note contabile, treceri in venit/cheltuiala, incasari/plati. Strict facturi. Mai precis, strict legate de contul 411 pe debit. Acest tip de fise le poti exporta pentru un singur partener, mai multi parteneri sau toti partenerii societatii. Se foloseste acest tip de fisa pentru a vedea daca partenerul respectiv are toate facturile inregistrate. Aceste fise le poti exporta cu toate facturile emise catre partenerul respectiv, intr-o anumita perioada, unde se pot vedea toate facturile emise de la/catre acel partener, fie ele incasate sau nu (cele incasate au pe o coloana denumita "sold" suma 0, iar cele neincasate au suma initiala in cazul in care partenerul nu a platit deloc, sau valoare partiala in cazul in care partenerul a platit partial). Aceeasi fisa, poate fi exportata doar cu facturile ramase in sold. Eu de acest caz vorbeam! Cand exporti aceasta fisa doar cu facturile ramase in sold. Sa zic ca nu ma intereseaza ce facturi am emis catre clientul respectiv de-a lungul timpului. Pe mine ma intereseaza sa stiu strict ce am de incasat de la acesta (sau de la acestia in cazul in care selectez mai multi).

Revenind la intrebarea mea initiala, in lipsa unui modul de compensare/regularizare a facturilor negru/rosu emise catre acelasi partener, cum as putea sa fac ca aceste 2 facturi sa nu mai apara in aceasta fisa care se refera, repet, doar la facturile cu sold!! Deci vorbesc de o fisa care ajuta intern societatea. Si ma repet din nou, acele facturi raman in continuare in toate fisele de cont, jurnale, sunt declarate in 394, etc etc. Eu am intrebat ce am intrebat, pentru ca este o metoda de a reusi sa ajung rezultatul pe care il caut. Acele note nu ar influenta nici rulajele niciunui cont, nici soldurile niciunui cont, fie ca vorbim de rulajele si soldul de la banca respectiva, fie ca vorbim de rulajele si soldurile conturilor 411 si 472, ma rog, de toate conturile implicate in aceste operatiuni. Va rog frumos, incercati sa intelegeti ca acele facturi nu se sterg de nicaieri! Pe mine ma intereseaza strict acea fisa cu facturile ramase in sold! Intr-un program contabil complex exista o "duzina" de feluri de fise contabile, si teoretic si un modul de compensare a acestor facturi.

Vorbeati de control. Pai un eventual control nu iti cere fisa facturile neachitate de clientul "X". Iti cere o fisa de cont, pe toti clientii societatii, cu toate facturile emise, cu solduri dupa fiecare nota, cu conturile folosite la fiecare nota, etc. Evident ca acolo se vor regasi aceste facturi, fara nicio problema "what so ever". Fisa facturilor ramase in sold se foloseste in interiorul societatii, pentru a anunta clientul "X" ca mai 1,2,3 sau cate facturi mai are de plata, suma lor, si scadenta acestora.

Chiar o rog pe t.simona , in cazul in care tot nu am reusit sa ma fac inteles, sa intervina din nou. Poate are dansa o explicatie mai concreta si concisa decat a mea.

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
Dragos1986, utilizator
Buna seara,

Eu am inteles foarte bine ceea ce ati scris. Dvs. faceati referire la niste inregistrari contabile care nu au legatura cu facturile respective. Folosirea conturilor 5121 sau 473 in ce scop? Dupa care Lege a contabilitatii? Nu se foloseste termenul de regularizare sau compensare in situatia descrisa de Dvs. mai sus.

Nu stiu ce program folositi, nici nu este cazul sa-l mentionati aici in forum, dar eu am lucrat si lucrez cu programe care scot si NUMAI "Situatia facturilor neincasate la data de...", care este utila mai ales acum la sfarsitul anului, cand se efectueaza inventarierea patrimoniului. Iar daca sunteti nemultumit ca programul pe care il folositi nu va poate oferi toate datele de care considerati ca aveti nevoie, se poate cere imbunatatirea acestuia la administratorul care v-a pus la dispozitie softul contabil respectiv.

Si eu astept cu interes opinia colegei mele @t.simona. Ce solutie are dansa pentru ca aceste sume sa nu va mai apara in fisa de cont .

Seara frumoasa va doresc! :)

As mai adauga si eu ceva, citez: "a facturilor negru/rosu emise catre acelasi partener"; cred ca faci o confuzie, factura "stornata in negru" este factura de storno care in loc sa fie contata la fel ca factura initiala, dar cu semnul minus, se conteaza inversat.
Mai mult, la noi in Romania stornarea in negru nu se foloseste (se mai gaseste totusi prin softurile importate la noi), este ceva specific mai degraba contabilitatii anglo-saxone...
In ceea ce priveste intrebarea initiala, imi permit sa iti dau un sfat: atunci cand softul nu poate scoate un raport asa cum vrei tu, nu te apuci sa faci note contabile aiurea doar pentru un simplu raport, ceri furnizorului de soft sa-l adapteze nevoilor tale sau il schimbi. Sincer nici nu stiam ca mai exista soft de contabilitate in care sa nu poti imperechea factura cu plata / factura de storno. Sunt convins ca poti gasi softuri chiar free care fac asta.

Alte discuții în legătură

Bo vidiva vidiva primesc un bilet la ordin pe care il girez catre o alta societate . eu cu ce raman, ca document justificativ si ce inregistrari ar trebui sa fac ? multumesc ... (vezi toată discuția)
Factura client cu storno avans Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Spuenti-mi va rog daca am avut o factura de avans pentru pe care am inregistrat-o 4111=% 1834,46 4428 355,06 472 ... (vezi toată discuția)
Factura inregistrata gresit denisa2011 denisa2011 buna ziua in luna martie 2012 am inregistrat o factura fiscala cu 100 de lei in plus fara tva cum fac sa coerctez aceasta eroare am facut 4111=4427 -24 si ... (vezi toată discuția)