avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme angajator

Buna ziua,
Im primul rand as vrea sa spun direct ca o parte din vina pentru ce s-a intamplat apartine persoanei din aceasta relatare (s-a lasat pacalita, avand incredere in cealalta parte).
Problema este: in 2010 a semnat un contract individual de munca cu un angajator din alta tara, executia contractului, adica raportul de munca, avand loc in Romania, iar persoana figurand ca "angajat". Nu i s-a parut nimic suspect. In contract se specifica faptul ca s-a incheiat conform legilor din tara angajatorului. Promisiunile si asigurarile au fost in mare: contractul este perfect legal, se vor plati impozite si contributii la pensii/sanatate/etc in tara respectiva (la un moment dat i s-a spus ca si in Romania se vor plati). Insa intr-un context de imprejurari a avut nevoie la un moment dat de un act fiscal. Dupa multe munca de lamurire despre ce e vorba, cereri verbale, etc, cealalte parte a venit intr-un final cu raspunsul ca nu se poate, ca nu s-a platit nimic nicaieri (impozite, contributii), si cu explicatia ca persoana a lucrat de fapt tot acest timp ca "liber-profesionist", pana la incheierea contractului, fara sa stie.
Intrebarea mea este: ce se poate face in acest caz pentru rezolvarea situatiei, avand in vedere ca angajatorul nu si-a respectat promisiunile?

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
rondi770011, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:05, 12 Decembrie 2011
Trebuie depusa o sesizare la autoritatea competenta din tara angajatorului, desi este posibil ca acesta sa aiba in Romania o filiala, caz in care trebuie sesizat si ITM.
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
Adriana *, Consultant resurse umane
ITM-ul nu are in atributii gestionarea bugetului de stat sau situatia platii contrbutiilor catre bugetul de stat ... singura autoritate care are asemenea atributii este ANAF-ul .. nu-i mai indreptati gresit catre ITM in conditiile in care verificarea platii contributiilor catre bugetul de stat nu intra in atributiile acestei institutii.
Multumesc pentru raspunsuri. Sunt foarte utile ca punct de plecare.
La o noua analiza a situatiei s-a ajuns la concluzia ca ANAF nu are ce verifica, pentru ca este sigur ca nu s-a platit nici o contributie, nici un impozit nicaieri. Ce este de facut in acest caz?
In acest caz nu puteti decat sa actionati pe angajator in instanta pentru neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea trebuie sa vizeze toate contributiile sociale datorate.

Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia domiciliati si nu este supusa platii taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia magda69 magda69 decizia mea de angajat pentr inchideara contr de munca este la ITM surpriza este ca nu mi sa achitat de angajator contrbutiile catre stat . Ce ... (vezi toată discuția)
Nu mi s-au platit contributiile catre stat de mai bine de un an si jumatate liviudeva liviudeva ce pot face daca angajatorul nu mi-a platit contributiile catre stat? cum pot sa il oblig sa o faca din moment ce sunt angajat la acea societate? pe statul de ... (vezi toată discuția)
Verificare angajare Caramidutza Caramidutza Buna ziua! Am avut curiozitatea sa verific daca angajatorul meu imi plateste contributiile catre stat, drept urmare am depus o cerere la casa de pensii de ... (vezi toată discuția)