Buna ziua,
Im primul rand as vrea sa spun direct ca o parte din vina pentru ce s-a intamplat apartine persoanei din aceasta relatare (s-a lasat pacalita, avand incredere in cealalta parte).
Problema este: in 2010 a semnat un contract individual de munca cu un angajator din alta tara, executia contractului, adica raportul de munca, avand loc in Romania, iar persoana figurand ca "angajat". Nu i s-a parut nimic suspect. In contract se specifica faptul ca s-a incheiat conform legilor din tara angajatorului. Promisiunile si asigurarile au fost in mare: contractul este perfect legal, se vor plati impozite si contributii la pensii/sanatate/etc in tara respectiva (la un moment dat i s-a spus ca si in Romania se vor plati). Insa intr-un context de imprejurari a avut nevoie la un moment dat de un act fiscal. Dupa multe munca de lamurire despre ce e vorba, cereri verbale, etc, cealalte parte a venit intr-un final cu raspunsul ca nu se poate, ca nu s-a platit nimic nicaieri (impozite, contributii), si cu explicatia ca persoana a lucrat de fapt tot acest timp ca "liber-profesionist", pana la incheierea contractului, fara sa stie.
Intrebarea mea este: ce se poate face in acest caz pentru rezolvarea situatiei, avand in vedere ca angajatorul nu si-a respectat promisiunile?
Trebuie depusa o sesizare la autoritatea competenta din tara angajatorului, desi este posibil ca acesta sa aiba in Romania o filiala, caz in care trebuie sesizat si ITM.
ITM-ul nu are in atributii gestionarea bugetului de stat sau situatia platii contrbutiilor catre bugetul de stat ... singura autoritate care are asemenea atributii este ANAF-ul .. nu-i mai indreptati gresit catre ITM in conditiile in care verificarea platii contributiilor catre bugetul de stat nu intra in atributiile acestei institutii.
La o noua analiza a situatiei s-a ajuns la concluzia ca ANAF nu are ce verifica, pentru ca este sigur ca nu s-a platit nici o contributie, nici un impozit nicaieri. Ce este de facut in acest caz?
In acest caz nu puteti decat sa actionati pe angajator in instanta pentru neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea trebuie sa vizeze toate contributiile sociale datorate.
Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia domiciliati si nu este supusa platii taxelor judiciare.
Decizia
magda69
decizia mea de angajat pentr inchideara contr de munca este la ITM surpriza este ca nu mi sa achitat de angajator contrbutiile catre stat . Ce ... (vezi toată discuția)