avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reluare activitate dupa concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reluare activitate dupa concediu crestere copil

In curand doresc sa-mi reiau activitatea dupa 1 an si 10 luni de concediu pentru cresterea copilului. Patronul mi-a propus un post inferior celui pe care l-am ocupat pana la intrarea in CCC, pe care, clar nu mi-l doresc (postul propus). Pe durata suspendarii contractului meu a fost angajata pe postul meu o persoana cu contract individual de munca pe durata NEdeterminata. Cf. Codului Muncii la reluarea activitatii angajatorul este obligat sa redea persoanei in cauza postul avut anterior suspendarii CIM.
Intrebari:
Ce fac daca cea care ocupa postul meu a fost angajata pe durata nedeterminata? Care sunt demersurile pe care trebuie sa le fac pentru a-mi recupera postul.
Patronul imi ofera un post inferior, pentru a invata anumite lucruri, care sa ma ajute in ocuparea unui alt post, superior, in viitor.
Alte mentiuni: CCC expira pe la 1.03.2012; patronul ma cheama la serviciu pe 15.12.2011, incadrandu-ma pe postul inferior pentru 2-3 luni cat invat (desi, pt a invata aceste lucruri e necesara o perioada de max. 2 saptamani), ca mai apoi sa ocup un post superior, care, in acest moment nu este disponibil ca post (urmeaza a fi infiintat, dupa spusele lui).
Ma gandesc ca e vorba de o strategie, sa nu-l actionez in instanta daca nu-mi da postul inapoi, ca intentioneaza sa-i dau acordul pt postul inferior si apoi sa nu ma mai "promoveze" (daca pot sa spun asa). Banuiesc ca doreste sa pastreze acea persoana pe postul meu, cu atat mai mult cu cat acea persoana este angajata pe durata nedeterminata.
VA ROG SA MA SFATUITI CE SA FAC! Cu ce argumente pot sa-l contracarez? Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
Bubinubi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 9 Decembrie 2011
1. Codul Muncii nu face nicio referire la drepturile unei persoanei care a fost in CCC cand se termina acesta , ci Legea nr.202/2002 , art.10 alin.7 , si anume: La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

2. Revenirea din CCC in inainte de expirarea duratei pentru care ati optat se face la solicitarea angajatului si nu a angajatorului ... in acest sens, angajatul face cerere de reluare a activitatii ... dupa revenirea din CCC, c.i.m. se poate modifica cu acordul partilor ...

3. Argumente legale:
art.10 alin.7 din Legea nr.2002/2002 - revenirea se face pe acelasi post sau pe un post similar cu aceleasi conditii
art.41 C.mun. - modificarea c.i.m. se face cu acordul partilor
Freelis, am citit subiectul dezbatut de catre dvs. aici: www.avocatnet.ro/content/for...

Sa presupunem ca angajatorul nu a prevazut in contractul colectiv de munca la nivel de unitate obligatia sa de a primi la serviciu salariatele venite din CCC sau compensarea acestora in caz de nu le mai doreste inapoi, avand in vedere ca nasterea copilului s-a produs inainte de 01.01.2011. In acea discutie, era singura portita pe care o avea respectiva persoana, la fel ca mine (contractul colectiv de munca).
Raspunsul final la acea discutie a fost ca "inteleg deci ca persoanele care au nascut pana in 1 ianuarie 2011 nu mai sunt protejate in nici un fel la reintoarcerea la munca, din cauza ca numai exista CCMN si OUG 111/2010 nu se aplica. Adica sunt la voia angajatorului fara a putea sa riposteze la decizia acestuia."
ok, am inteles, dar ce ne facem cu acest articol de lege, nu ne poate ajuta ? "salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei."

Nu trebuie sa fie prevazut undeva aceasta obligatia a angajatorului .. unui drept subiectiv aparţinând unei persoane îi corespunde, de regulă, o obligaţie corelativă a unui alt subiect de drept, adică a persoanei căreia i se pretinde să dea ceva ori să aibă o anumită conduită faţă de titularul dreptului subiectiv.

Textul de lege invocat nu va ajuta decat in conditiile in care reluarea activitatii dupa CCC nu se face in acelasi conditii sau in conditii similare celor pe care le-ati avut inainte de a vi se suspenda c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din ccc NisSilvia NisSilvia Buna ziua, Va scriu cu rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea problema: trebuie sa ma reintorc la serviciu dupa terminarea ccc in data de 10.10.2016 pentru a ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa imi ofere un post similar? luciasilviacostea luciasilviacostea Buna ziua. Urmeaza sa ma reintorc la servici din CCC. Am inteles ca pozitia pe care o ocupam s-a restructurat. As vrea sa stiu: Conform legii , nu au voie sa ... (vezi toată discuția)
Intoarcere din ccc CROSETEL CROSETEL Am o nedumerire. In cadrul biroului de contabilitate sunt 3 angajate , toate pe postul de economist dar cu atributii diferite. Una dintre ele a intrat in ... (vezi toată discuția)