Ancheta psihosociala efectuata de catre autoritatea tutelara constituie o proba esentiala (pe langa alte categorii de probe) pentru judecator in momentul in care stabileste domiciliul minorului, cine exercita autoritatea parinteasca(in comun de ambii parinti sau doar de catre unul dintre ei). Daca parintele nu constientizeaza modul in care este afectat un copil in urma divortului parintilor si incearca sa evite efectuarea anchetei poate e mai bine ca minorul sa ajunga la celalat sot. Refuzul respectivului sot denota doua lucruri: 1. copilul nu prezinta importanta pentru el 2. Poate e mai bine ca minorul sa ajunga la celalalt sot si sa primeasca ingrijirea atat de necesara unei persoane in plina formare in societate.
Sotii angajati intr-un divort trebuie sa realizeze faptul ca minorul nu este un accesoriu al luptei dintre ei, ci este persoana cea mai afectata si, in acelasi timp, cea mai importanta din viata lor. Peste problemele de cuplu care pot fi din cele mai diverse si nefericite ei trebuie sa realizeze ca la mijloc se afla un copil care trebuie protejat, ingrijit, educat.
Am citit pe net unele motivatii ale instantelor si, intr-un caz, refuzul anchetei sociale a fost determinant la incredintarea minorului; acum nu mai e cazul de incredintare, ci de stabilirea domiciliului, dar cred ca gestul respectiv este net in defavoarea sa.
Divort cu minori
Bibi2008
Buna ziua. Am convenit cu sotul asupra divortului notarial, avand si copii minori. Sunt ingrijorata in privinta unui singur aspect, cel al anchetei ... (vezi toată discuția)