avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune ,renuntare in favoarea fratelui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune ,renuntare in favoarea fratelui conditionata .

In august 2008 a decedat tatal . Impreuna cu mama detineau in proprietate o casa cu teren aferent in care locuieste in exclusivitate fratele meu si concubina sa . Eu, mama si tata( pana sa moara ) locuim in casa pe care o detin in proprietate exclusiva . Pt.ca fratele meu sa stea linistit in casa in care locuieste , sa poata incheia contracte cu Enel etc. sa nu aiba suspiciuni ca as dori ceva din casa in care sta, am hotarat cu mama sa cedam dreptul nostru legal ce revine din succesiune catre fratele meu ( nu avem nevoie de nimic ,avem de toate ) .
Problema este ca fratele are uneori momente de betie , cand se poate sa faca datorii ,imrumuturi ,sa gireze ,gajeze ori alte situatii care pot duce la instrainarea , pierderea casei in care sta . A mai pierdut o casa in acest fel .
Scopul meu si al mamei este de a-l proteja fata de propriile sale apucaturi , sa-i cedam toate drepturile dar cu o eventuala clauza ca nu poate instraina proprietatea sub nici-o forma , alta decat mostenirea legala ( are un copil din alta casatorie ).
Ce fel de acte trebuiesc facute in acest sens ?
Cel mai recent răspuns: ziarediverse , utilizator 21:59, 9 Octombrie 2008
Daca vreti sa-l protejati (si sa va protejati) nu renuntati la mostenire. Simplu.

Mama are 5/8 (jumatate din casa partea ei cumparata cu tata si 1/4 din jumtatea tatalui) iar dvs. si fratele restul de 3/4 din jumatatea tatalui.

Renuntarea nu e cu conditii. E pur abdicativa. Altminteri se cheama acceptare urmata de instainare. (Prea mult de povestit si nu are rost).

Nu faceti greseala sa renuntati ca sa nu ajungeti ca asta #-o

Aveti mare dreptate . Oare ,ar fi o solutie viabila in primul rand sa acceptam mostenirea, dupa care sa-i facem donatie cu clauza . ce varianta ar fi mai ieftina si eficienta ? Sau unul dintre noi ( eu sau mama) sa renunte ,iar celalalt sa-i doneze partea sa ,conditionat , ar fi mai ieftin o astfel de varianta ? Ce solutie vedeti ?
ziarediverse a scris:

Aveti mare dreptate . Oare ,ar fi o solutie viabila in primul rand sa acceptam mostenirea, dupa care sa-i facem donatie cu clauza . ce varianta ar fi mai ieftina si eficienta ? Sau unul dintre noi ( eu sau mama) sa renunte ,iar celalalt sa-i doneze partea sa ,conditionat , ar fi mai ieftin o astfel de varianta ? Ce solutie vedeti ?


Nu puteţi cuprinde în contractul de donaţie o clauză prin care să interziceţi vînzarea bunului donat pe întreaga durată a vieţii fratelui (clauză de inalienabilitate). Nici nu puteţi stabili cui urmează să lase moştenirea.

Dacă încheiaţi un act de donaţie cu clauza că nu poate înstrăina bunul şi că la moartea sa acest bun va fi moştenit de fiul său, întreg contractul este nul absolut. Clauza se numeşte substituţie fideicomisară şi este interzisă de codul civil. De altfel, cred că nici nu veţi găsi un notar care să autentifice un astfel de act.

Nici prin contractul de vînzare nu puteţi institui o clauză de inalienabilitate pînă la moartea sa.

Liviu S.Bordaş
Deci solutia este sa acceptam mostenirea si eu impreuna cu mama sa-i cedam doar dreptul de folosinta prin notariat, al partii ce ne revine , ca sa nu ni-l punem in cap. ca nu poate incheia contracte cu diferite institutii in legatura cu casa .Am dreptate ? Si astfel cred ca este cea mai ieftina solutie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la masa succesorala in anumite conditii aida33 aida33 Dupa decesul mamei , ce detinea 50% din proprietate , tatal solicita copiilor mostenitori renuntarea la partea lor , in favoarea lui , pentru a putea vinde ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se poate ataca de catre mostenitori un contract de vinzare cu clauza de uzufruct viager catre unul din copii? denisb denisb Buna ziua, Am urmatoarea situatie: In anul 2001 parintii mei si cu mine am semnat un contract de vinzare cumparare a apartamentului lor cu clauza viagera. ... (vezi toată discuția)
Art. 602-630 noul cod civil T_Diana T_Diana Care sunt articolele sau normele din vechiul cod civil care reglementeaza ceea ce Art 602-630 din noul cod civil reglementeaza?Mai exact m-ar interesa , in ... (vezi toată discuția)