avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Buna ziua, am lucrat la o firma de pariuri sportive, cu un contract de munca pe perioada nedetrminata, sefa de magazin se pare ca nu-i place de mine si se hotaraste sa ma dea afara, imi imputa o lipsa de 10 lei, desi eu nu eram vinovata pentru ca se mai lucrase inca 7 ore inainte sa ma anunte de lipsa acestor bani..imi sun managerul de regionala si ii spun sa'mi rezolve problema, ca nu eu sunt cea vinovata....si apoi aceasta ma suna ca ma concediaza..fara preaviz fara nimic...ce ma sfatuiti sa fac.. am intrebat'o care este motivul si imi spune ca nu corespund din punct de vedere profesional...desi eu mi'am facut intocmai treaba , ba mai mult o ajutam si pe alta colega de tura sa faca actele...eu am lucrat 3 luni..vreau sa stiu daca pot primi somaj ...sau ce sa fac sunt nevinovata .....:((:((
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:09, 12 Decembrie 2011
Pentru a beneficia de somaj, trebuie sa aveti perioada de cotizare pe baza de contract de munca, de 12 luni din ultimele 24 luni calendaristice, nu neaparat la acelasi angajator.
da poi e primul meu loc de munca...eu abia am terminat liceul...
Buna, nu poti fi concediata fara preaviz... Cel mai probabil o sa te puna sa semnezi un act conform caruia incetarea contractului a avut loc de comun acord.. Din cate stiu eu, concedierea fara preaviz se poate face indisciplinar, in caz de incompetenta cred ca trebuie sa iti dea preaviz, dar sa aiba si probe, adica daca nu ti-ai atins targetul in cele trei luni sau daca ai facut greseli care costa (nu cred ca pt 10 lei se pune problema asta) !! Ai putea sa vorbesti cu un superior "mai superior" decat managerul respectiv sau sa mergi direct la ITM. Sunt multe cazuri de genul asta, te sfatuiesc sa faci tot posibilul sa iti faci dreptate, nu te consola si nu semna nimic fara sa citesti si sa intelegi. Ti-a dat foaia de lichidare, cum a decurs aceasta concediere ?
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
amdbuc, utilizator
nu,nu am primit nimic iar totul s'a intamplat azi,in jurul orei 16:30,iar aceasta instiintare am primit-o telefonic nici macar sa vorbesc cu acest superior intre 4 ochi,asa cum mi s-ar fi parut normal:(
Potrivit art. 63 alin. 2 din Codul muncii Concedierea salariatului pentru motivul necorespunderii profesionale, poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, în lipsa acestuia, prin regulamentul intern. Desi nu este la fel de complicate ca si concedierea pentru motive disciplinare, concedierea pentru necorespundere profesionala presupune parcugerea unor pasi, cum ar fi de exemplu oferirea unui alt loc de munca… care daca nu sunt respectati, pot duce la anularea deciziei de concediere, in cazul contestarii in instanta. De asemenea, in cazul acestui fel de concediere, angajatul are dreptul efectuarii unui preaviz de cel putin 20 de zile lucratoare, perioada in care sa incerce sa-si gaseasca un alt loc de munca.
Cu siguranta, asa cum s-a mentionat si in raspunsul anterior, vor incerca sa va determine sa va semnati demisia sau o incetare cu acordul partilor. Desi, din lipsa de stagiu de cotizare nu aveti posibilitatea beneficierii de indemnizatie de somaj, v-as sfatui sa nu cedati insistentelor superiorilor de a va da demisia. Daca spuneti ca toate cele relatate s-au intamplat ieri si nu ati primit nimc in scris referitor la concedierea dvs.,intoarceti-va la munca, conform progamului de lucru si spuneti-i superiorului sa va de-a in scris afara, nu de alta dar, nu e de dorit ca dupa o vreme, sa va treziti ca sunteti convocata la cercetare disciplinata pe motive de absente nemotivate…

Alte discuții în legătură

Incheiere contract de munca elyk21 elyk21 Se poate face ceva impotriva unei fime care isi pacaleste intr-un fel angajatul pentru a incheia fortat un contract de munca? Mai exact situatia este asa: ... (vezi toată discuția)
Codul muncii, preaviz, somaj ContSters254282 ContSters254282 Buna seara. Lucrez de anu trecut din 28 octombrie la o firma de confectii imbracaminte paza si protectie luna aceasta sefa sa decis sa ma dea afara datorita ... (vezi toată discuția)
Legislatie criss_cluj15 criss_cluj15 Buna seara, Am si eu cateva intrebari privind un caz real al C.I.M. Am facut sesizare la I.T.M.,au venit in control si ne-au pus sa complectam o declaratie ... (vezi toată discuția)