avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul Muncii, Preaviz, Somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul Muncii, Preaviz, Somaj

Buna seara. Lucrez de anu trecut din 28 octombrie la o firma de confectii imbracaminte paza si protectie luna aceasta sefa sa decis sa ma dea afara datorita faptului ca sa intors inapoi omul ei de baza bagandu-ma in preaviz. am citi pe internet si m-am documentat putin am citit si codul munci de 2 ori, plus ca am citit si in contractul de munca ..preavizul este nu mai putin de 20 de zile lucratoare cu jumatate de program platit normal.(sper sa nu ma insel)se pare ca sefi mei(sot sotie) au decis sa imi dea preaviz de pe 28 luna asta pana pe 10 luna care vine.sunt 14 zile din care doar 10 sunt lucratoare sa imi dea preaviz... ce fel de socoteala gandire a facut nu inteleg pt ca in momentul cand i-am spus de cele 20 de zile care sunt in contractul de munca si in codul munci mi-a spus ca"Iti Dau cate zile decid eu, cat decid eu ca tu sa mai lucrezi la mine atata timp vei sta pe program de 8 ore nu 4".este normal asa ceva ?? totusi traim in romania dar se pare ca nu se mai respecta nici un cod al muncii.. iar cu somajul mi sa spus ca nu am nici o sansa ca sa il obtin.. este si asta adevarat sau? nu mai inteleg ..va rog frumos sa ma ajutati am muncit de la 14 ani am fost calcata in piciore pe unde am fost si am muncit, niciodata nu am reusit sa imi apar si eu dreptul sunt mereu luata de proasta si toti fac ce vor din mine.daca se poate sa ma ajute cineva cu un raspuns ceva.. ce pot sa fac... nu imi permit sa imi iau un avocat pt asa ceva.. multumesc
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
ContSters254282, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:56, 4 Iunie 2012
1. Perioada de preaviz este de minimum 20 de zile lucratoare (art.75 din Codul muncii).

2. - In perioada de preaviz se lucreaza normal, daca aveti in contractul individual de munca (CIM) prevazute 8 ore pe zi atunci veti lucra 8 ore si in perioada de preaviz.
- Daca in contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern al unitatii aveti prevazut ca in perioada de preaviz se lucreaza 4 ore pe zi atunci veti lucra si dvs. 4 ore pe zi.

3. Daca angajatorul nu respecta prevederile din Codul muncii atunci puteti face o sesizare la ITM.

4. - Daca va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 luni de cotizare la somaj nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc ..sper sa reusesc sa am curajul sa imi infrunt sefii spunandule ceea ce mi-ati spus si sa nu patesc ceva gen sa scrie in cartea mea de munca sau sa faca ceva cartii mele de munca sa nu ma mai pot angaja deloc
1. Carnetele de munca nu se mai completeaza de la data de 01.01.2011.

2. Trebuia sa va fie predat si sa il aveti acasa acum (daca nu il aveti sesizati si asta la ITM).
Cartea de munca o am acasa ca din cate am inteles nu se mai folosesc ca se fac carti de munca online asa am inteles dar totusi sa nu imi faca vreun rau sa nu ma mai pot angaja ...patronii in ziua de azi sunt in stare de orice....am muncit 4 ani intr-o croitorie si mi-au trecut 4 luni pe cartea de munca vechime...
Nu am rezolvat nimic nici cu preavizul nici cu actele pentru somaj sefii mei nici nu vor sa auda... mi-a ras in fata cand m-a auzit ca ma voi duce la ITM si au spus ca ei sunt in regula cu tot ceea ce fac iar actele pentru somaj mi-au spus ca nu are rost sa imi dea asa ceva pentru ca sunt de facut prea multe acte si necesita timp mult... mi-au spus ca oricum pot intra in somaj la 2 3 zile de la incetarea contractului de munca ma pot duce sa intru in somaj fara sa imi dea ei vreun act :( nu stiu ce sa fac imi este frica nu dispun de bani sa merg prin tribunal cu ei ma tem

Alte discuții în legătură

Preaviz fara dreptul de a beneficia de indemnizatie de somaj eremieaelena eremieaelena Buna seara, Sotul meu a lucrat 10 luni la o firma care s-a desfiintat si a fost infiintata alta,iar dupa o luna s-a desfiintat postul si firma ii acorda doar ... (vezi toată discuția)
Concediere chance1 chance1 Buna ziua! Lucrez la o firma de cablaje electrice pentru masini de 7 ani. Acum cateva saptamani mi s-a desfintat postul si lucrez pe banda(nu stiu daca stiti ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea la locul de munca dupa ccc alina_lovekissu alina_lovekissu buna ziua! as vrea sa aflu si eu raspunsul la urmatoarea intrebare:angajatorul ma poate trimite in somaj dupa terminarea concediului de ingrijire copil ... (vezi toată discuția)