In ziua de 09.12.2011 ora 23:00 m-a oprit politia pentru trecere pe rosu la semaforul din piata romana spre victoriei. Pe procesul verbal scrie la ambele dăți prezente 10.12.2011 ora 23:00, ca si cum fapta s-ar fi intamplat maine. Tinand cont de cele mentionate mai sus, o contestatie ar declara nulitatea documentului ?
Cand ati scris "date prezente" presupun ca v-ati referit la data savarsirii contraventiei si la data incheierii procesului verbal de contraventie.
Daca da, atunci procesul verbal este lovit de nulitate absoluta si veti castiga plangerea contraventionala fluierand. Potrivit art. 17 din OG nr. 2/2001, lipsa mentiunii privind data savarsirii contraventiei atrage nulitatea procesului verbal, nulitate care se constata si din oficiu.
Competenta sa constate ca procesul verbal de contraventie este lovit de nulitate absoluta este instanta de drept comun, adica judecatoria. Plangerea contraventionala se introduce la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia, in termen de 15 zile de la data inmanarii procesului verbal.
In cazul in care platesc acum amenda prin sistemul electronic pentru a arata in instanta ca am platit amenda pe 10.12.2011 ora 10:30 si pe proces verbal data este trecuta 10.12.2011 ora 23:00 , daca mi se acorda dreptate plata imi este restituita ?
Daca plangerea contraventionala va fi admisa, si nu vad niciun motiv sa fie respinsa cu un asemenea proces verbal de contraventie, amenda achitata va fi restituita.