avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce pot sa fac, daca nu am primit salariu pe aproape 2 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce pot sa fac, daca nu am primit salariu pe aproape 2 luni.

Buna seara,

Lucrez la o firma din Romania, dar sunt detasat intr-o tara araba .
In luna octombrie 2011, am primit ultima data salariu, de atunci ne tot minte de la o zi la alta (mentionez ca nici unul din colegii mei nu au primit salariul) . Astazi n-am vrut sa mai lucram pana nu primim banii. Am primit raspuns ca trebuie sa mergem pe incredere la munca incontinuare , dar ce incredere sa mai avem cand pe 30 noiembrie ni s-a spus ca s-a rezolvat problema banilor, ca pana in data de 8 decembrie 2011 primim sigur banii, sotiile noastre sunau si li se spunea ca nu s-au primit banii de salarii, pe 7 decembrie ni s-a spus ca s-au virat banii dar era fals . In concluzie incredere nu mai avem pentru ca de la o zi la alta de tot minte .
Dupa ce am plecat spre locuinte, ni s-a transmis de catre sef ca de la anul nu ne vom mai intoarce la serviciu deoarece ne desface contractele de munca , pe motiv ca avem nemotivate , si ne va trimite in tara . Cum putem noi sa-l constrangem ca sa primim banii si nici sa nu ne desfaca contractele .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:20, 11 Decembrie 2011
In primul rand faceti o reclamatie la ITM-ul in care isi are sediul angajatorul dvs. in care explicati cat mai detaliat posibil situatia pe care o aveti, conditiile in care ati fost detasati (data plecarii, munca pe care o desfasurati, timpul de lucru,etc.),actele pe care le-ati semnat in acest sens, orice aspect legat de munca dumneavoastra, nominalizati toate persoanele care sunt in aceasi situatie(cu CNP-ul fiecaruia daca se poate).
In ceea ce priveste recuperarea salariilor restante, desi ITM-ul are posibilitatea dispunerii de masuri pentru remedierea acestei situatii, potrivit art. 268 alin.1 lit. c din Codul muncii va veti adresa instantei de judecata.
De asemenea, in situatia dumneavoastra este bine sa stiti ca potrivit art. 47 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii aveti urmatoarele drepturi:
(1) Drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s-a dispus detaşarea.
(2) Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.
(3) Angajatorul care detaşează are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detaşarea să îşi îndeplinească integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat.
(4) Dacă angajatorul la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineşte integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detaşarea.
(5) În cazul în care există divergenţă între cei doi angajatori sau niciunul dintre ei nu îşi îndeplineşte obligaţiile potrivit prevederilor alin. (1) şi (2), salariatul detaşat are dreptul de a reveni la locul său de muncă de la angajatorul care l-a detaşat, de a se îndrepta împotriva oricăruia dintre cei doi angajatori şi de a cere executarea silită a obligaţiilor neîndeplinite.

In temeiul art.4 din Legea nr.156/2000 va puteti adresa misiunii diplomatice si oficiului consular din tara respectiva care trebuie sa sa se asigure cetatenilor romani care lucreaza in strainatte :
a) respectarea pe durata angajarii a drepturilor prevazute la art. 3 din Legea nr.156/2000;
b) aplicarea masurilor de protectie a salariatilor, prevazute de legislatia statului respectiv;
c) solutionarea, potrivit legislatiei aplicabile statului respectiv, a unor eventuale litigii avand ca obiect acordarea drepturilor prevazute de lege.

Prin urmare, nu ITM-ul va solutiona o asemenea problema ...
freeelis a scris:

In temeiul art.4 din Legea nr.156/2000 va puteti adresa misiunii diplomatice si oficiului consular din tara respectiva care trebuie sa sa se asigure cetatenilor romani care lucreaza in strainatte :
a) respectarea pe durata angajarii a drepturilor prevazute la art. 3 din Legea nr.156/2000;
b) aplicarea masurilor de protectie a salariatilor, prevazute de legislatia statului respectiv;
c) solutionarea, potrivit legislatiei aplicabile statului respectiv, a unor eventuale litigii avand ca obiect acordarea drepturilor prevazute de lege.

Prin urmare, nu ITM-ul va solutiona o asemenea problema ...


Pt. freeelis,
Potrivit actului normativ indicat de dvs, Inspectia muncii este competenta sa efectueze controlul aplicarii prevederilor acestora, mai mult chiar, avand in vedere situatia prezentata, fiind vorba de detasare se aplica prevederile comune in materie, respectiv Codul muncii, ca atare chiar daca se va adresa ambasadei sau consulatului, acesta va informa tot MMFPS care conform competentelor va delega verificarea si solutionarea situatiei tot Inspectiei muncii prin organele teritoriale.
Daca bine observam, din postare persoanele respective se afla in tara deja, ca urmare este mult mai la indemana sa se adreseze chiar institutiei competente sa verifice aspectele semnalate
Din mesajul initial nu reiese ca acei salariati au revenit in tara , atata timp cat se precizeaza : sotiile noastre sunau si li se spunea ca nu s-au primit banii de salarii, pe 7 decembrie ni s-a spus ca s-au virat banii dar era fals ...

Ambasada sau Consulatul potrivit acestei legii, vor face ele insele demersurile necesare si nu vor apela la MMSF... cunosc destul de bine aceste situatii ... Inspectia Muncii nu va verifica decat aspectele din tara , nu si pe cele din alte tari ...

Textul invocat de mine permite acestor misiuni diplomatice sa solutionare astfel de litigii ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sclavi in belgia!! mihaiionel mihaiionel Sunt angajat la o firma din Romania! Imediata ce am fost angajat am mers in Belgaia ca si muncitor in constructii (avand statutul de detasare)! toate au fost ... (vezi toată discuția)
Drepturi de muncă în turcia mitukz mitukz Bună ziua. Sint posesor al unei vize de lucru si al unui permis de lucru în Turcia, sint înregistrat la ministerul muncii din Turcia. Sint angajatul unei ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă,în delegație in olanda,nedeclarat de ei ... Adrian Doru Adrian Doru Accident de muncă,în delegație in Olanda,nedeclarat de ei trimis acasă ne tratat a doua zi după.Ce pot face,ei incalcind toate normele EU și drepturile ... (vezi toată discuția)