avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi

Marți, 15 aprilie, are loc evenimentul: Reges-Online - Care sunt noutățile și cum abordăm tranziția la noul registru de evidență a salariaților. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sclavi in Belgia!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sclavi in Belgia!!

Sunt angajat la o firma din Romania! Imediata ce am fost angajat am mers in Belgaia ca si muncitor in constructii (avand statutul de detasare)! toate au fost bune si frumoase pentru cateva luni ,atata timp cat am luat salariul la timp!
Problema este ca de cateva luni ,nici eu nici colegii mei nu am mai primit salariile,si de fiecare data cand "indraznim'' sa intrebam patronul(de origine turca)de drepturile noastre financiare suntem amenintati ca o sa fim trimis in Romania fara sa primim nimic. Restantele salriale sunt foarte mari ,unii dintre colegii mei avand de luat salriul pe 4-5 luni. Peste toate astea suntem obligati sa muncim program foarte lung sub aceeasi amenitara ''cine nu accepta e liber sa plece si nu o sa mai primeasca nimic''
As dori sa stiu ce e de facut in aceasta situatie! Cui si unde am putea sa ne adresama?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:50, 7 August 2014
Adunati probe si apoi anuntati ambasada Romaniei, angajatorul din Romania, ITM-ul din Romania si nu in ultimul rand parchetul si instanta. Va trebuie ajutorul unui avocat specializat in litigii de munca comunitare si va indreptati impotriva angajatorului roman care trebuie sa va plateasca toate drepturile.
Buna seara,

Din pacate tot mai des aud intamplari de genul pe care l-ati descris dumneavoastra.
Va recomand ca dumneavoastra impreuna cu colegii sa faceti fiecare cate o plangere catre ITM Romania in care sa specificati conditiile de munca si faptul ca nu ati primit salariile in ultimile luni. Nici macar nu trebuie sa veniti personal sa depuneti aceasta plangere, este de ajuns sa o trimiteti pe fax si sigur va fi luata in considerare.Aveti grija sa scrieti corect in plangere datele societatii la care sunteti angajat.
In urma controlului daca se confirma faptul ca nu ati primit salariile, societatea va avea la dispozitie un termen scurt pentru a face platile.

1. Art.47 C.mun.
...
(3) Angajatorul care detaşează are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detaşarea să îşi îndeplinească integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat.
(4) Dacă angajatorul la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineşte integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detaşarea.
(5) În cazul în care există divergenţă între cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu îşi îndeplineşte obligaţiile potrivit prevederilor alin. (1) şi (2), salariatul detaşat are dreptul de a reveni la locul său de muncă de la angajatorul care l-a detaşat, de a se îndrepta împotriva oricăruia dintre cei doi angajatori şi de a cere executarea silită a obligaţiilor neîndeplinite.

2. Pentru problemele legate de salarizare este recomandat ca lucrătorii să se adreseze imediat
Inspectiei Sociale a Muncii din Belgia, fără a fi nevoie de un avocat.
Directions régionales du Contrôle du Bien-être au Travail
[ link extern ]

3. Puteti sa va adresati si Ambasadei României în Regatul Belgiei
[ link extern ]
Detasarea in spatiu UE conform Directivei 71 reprezinta un fel de delegare de la noi. Salariatul ramane angajat pe societatea din Romania, aici se plateste salariu, aici i se fac retinerile la sursa.
Da, poate merge si in Belgia la autoritati, insa oricum dosarul se va solutiona in Romania la ITM.
Ultima modificare: Joi, 7 August 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
De unde ati dedus asa ceva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua lavy_sweet lavy_sweet va rog frumos daca ma puteti ajuta cu un sfat,v-as fi recunoscatoare.prietenul meu lucreaza i belgia printr-o firma din romania,si problema ese k nu a mai luat ... (vezi toată discuția)
Detasat in belgia dar patronul nu îmi da de muncă celsea celsea Bună ziua, situația mea este următoarea: Sunt angajat in Romania dar detasat in Belgia, am ajuns aici pe data de 23.03.2015, până in prezent am lucrat ... (vezi toată discuția)
Detasarea unui salariat marianicoo marianicoo cum se procedeaza la detasare,care sunt pasii de urmat, nu am facut nici o decizie de detasare pina in prezent,si nu stiu va rog,multumesc (vezi toată discuția)