avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesirea unilaterala din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesirea unilaterala din indiviziune

Exista un teren cu mai multi mostenitori. Doresc instrainarea parti ce mi se cuvine din mostenire. Unul dintre mostenitori nu accepta sa faca iesirea din indiviziune si nici cadastrul terenului. Care este calea legala de urmat?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ikasve , utilizator 17:06, 1 Martie 2012
In aceste conditii, luati dvs . initiativa si solicitati efectuarea partajului judiciar, in lipsa acordului coindivizarilor pentru un partaj voluntar. Sau instrainati cota dvs. indiviza .
Art 1.143 din noul Cod civil arata ca, ”Nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune. Mostenitorul poate cere oricand iesirea din indiviziune, chiar si atunci cand exista conventii sau clauze testamentare care prevad altfel.”
Astfel ca, va puteti adresa instantei de judecata. Insa, pentru a reduce costurile unui asemenea proces, eu va sugerez sa apelati la un mediator care va poate ajuta sa realizati un partaj prin acord. Dupa incheierea acordului de mediere, acesta poate fi depus la instanta de judecata competenta pentru incuviintare (alin (1), art 63 din Legea 196/2006). Dupa pronuntarea hotararii de expedient de catre instanta de judecata, partea intersata poate cere restituirea taxei judiciare de timbru (3%) (alin (2), art 63 din Legea 196/2006). Va sugerez sa consultati un mediator inainte de a lua o decizie, informarea si consilierea este gratuita.
Cota indiviza se poate instraina inainte de iesirea din indiviziune , fara cadastru etc ?? Am fost la notar si mi-a spus ca nu se mai poate .
Asa este ?
Intervin pt ca ma intereseaza si pe mine. Eu am citit pe net ca se procedeaza la vanzarea cotelor in indiviziune, dar nu stiu modalitatea - ce acte trebuiesc semnate si unde ? la un notar ? ce asigurari trebuiesc luate de catre cumparator pt ca sa nu aiba ulterior probleme - din partea mostenitorilor, in cazul in care, intre timp, moare vanzatorul, sau la iesirea din indiviziune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune rocsy77 rocsy77 buna ziua,in urma succesiunii dupa parintii decedati ni s-au eliberat certificate de mostenitori mie si fratelui meu.problema este urmatoatea,fratele meu vrea ... (vezi toată discuția)
Vânzare înainte de partaj Nedumeritul Nedumeritul Poate unul dintre cei doi foști soți, actualmente divorțați, să vândă celuilalt cota sa indiviză din proprietatea asupra unui teren ... (vezi toată discuția)
Partaj divort mentor1976 mentor1976 sunt implicat intr-un divort (din nefericire sau...) iar problema sta in felul urmator: noi avem un apartament dobandit dupa casatorie pe care l am ipotecat ... (vezi toată discuția)