avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA vanzare cladire , tva dedus
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

vanzare cladire , tva dedus

Am construit o cladire , pv de receptie fiind la 30.12.2009 , dar inregistrata in contabilitate la 01.01.2010,acuma doresc sa o vand.
Mentionez ca am dedus tva de la facturile de materiale si manopera constructorilor.
Va rog sa-mi spuneti daca facturez cu tva in cazul asta sau este fara tva?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 17:10, 10 Ianuarie 2012
Buna ziua,

daca sunteti platitor de TVA atunci facturati cu TVA.

Avocat Costi Boncu
daca p.v. de receptie a fost semnat la 30.12.2009, inseamna ca in momentul de fata constructia nu mai este considerata noua d.p.d.v al tva, iar livrarea acesteia este scutita de tva, potrivit art. 141, alin 2, lit. f) din codul fiscal.
pentru a evita ajustarea tva dedusa la edificare (materiale si manopera), prevazuta la art. 149 cod fiscal, puteti opta pentru vanzarea in regim normal de taxare si veti factura cu tva 24%.
daca vindeti cladirea anul acesta, va trebui sa returnati statului 18/20 din taxa dedusa, iar daca o vindeti anul viitor, 17/20.
faceti cateva calcule si in functie de pretul negociat cu cumparatorul, aplicati solutia cea mai buna pentru dvs.


Multumesc celor ce mi-au raspuns.Mai am o intrebare.
Daca procedez la ajustarea de tva , cum trebuie platit tva - ul (17/20) , esalonat in fiecare luna timp de 17 ani ,sau tot o data?
toata suma, o singura data, prin depunerea decontului de tva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva apartamente vechi george1964 george1964 in 2008 m-am inregistrat ca persoana fizica platitoare de tva si am construit un bloc de apartamente (pe care l-am receptionat in 2008), din care pana acum nu ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament - regim tva NeliDede NeliDede Buna ziua, Am o problema,daca ma poate ajuta cineva O societate detine 2 apartamente , pe care acum doreste sa le vanda. 1)Societatea este platitoare de ... (vezi toată discuția)
Devin platitor de tva daca vand un teren la 36000 euro? DiaD DiaD Daca am firma suspenda si reiau activitatea sa pot vinde un teren si cladirea aferenta cu 36000 euro devin platitor de tva? Terenul se vinde cu tva sau ... (vezi toată discuția)