avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legal sau abuziv? Ce e de facut ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legal sau abuziv? Ce e de facut ?

Avand in vedere ca prin Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica cu privire la deconectari din sistemul de incalzire centralizat:
Capitoul VI, sectiunea 5, art.30 (2) se mentioneaza ca:
......................................................................................
(5) Deconectarile/debransarile prevăzute la alin. (1)-(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debransare se suporta de către solicitant.

Intrebare: De ce si pe ce baza la Brasov operatorul SC ........... SRL, care nu este si furnizorul agentului termic - fiind doar un intermediar care vinde energia termica produsa de altcineva, pretinde si incaseaza in avans, conditionat de eliberarea actelor de debransare, executarea operatiunilor de deconectare din apartament si inca la niste sume nejustificat de mari ?



Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 16:25, 16 Decembrie 2011
Oare nu insemna ca aceasta activitate ar fi fost un monopol al cuiva?. Si cum monopolul unei activitati nu este incurajat de stat... poate sa impuna aceasta obligatie doar acolo unde instalatiile interioare sunt proprietatea lui. Altfel, de ce nu ar exista o lege care sa oblige pe toata lumea sa-si faca izmene numai la un anumit SRL?. Pai nu?.:-/
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
johnpescar, utilizator
Dar ce e de facut, daca fiind presat de timp, lucrarile de deconectare le-ai executat totusi cu altcineva, oare ai dreptul legal de a cere recuperarea contravalorii deconectarii achitate in avans si neefectuate de catre acel operator ?
Cine va emite factura pentru agentul termic? Cine are in custodie infrastructura care aduce agentul termic pana la usa blocului? Acesta este furnizorul. Deci?
Nu faceti confuzie intre producator si furnizor.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
elga50, moderator
tibiolah a scris:

Avand in vedere ca prin Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica cu privire la deconectari din sistemul de incalzire centralizat:
Capitoul VI, sectiunea 5, art.30 (2) se mentioneaza ca:
......................................................................................
(5) Deconectarile/debransarile prevăzute la alin. (1)-(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debransare se suporta de către solicitant.



In opinia mea este un abuz si inca unul grosolan. Dar sfatul meu este sa judecati si Dvs singur, fara sa luati in seama punctul meu de vedere prin excelenta subiectiv:


Lege privind codul consumului, 296 / 2004, republicata 2008

Art. 77
In caz de dubiu asupra interpretarii unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate in favoarea consumatorului.

Art. 78
Se interzice comerciantilor stipularea de clauze abuzive in contractele incheiate cu consumatorii.

Art. 79
O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.

Art. 80
O clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu consumatorul, daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitatea consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv.

Art 84 (nota mea - cu modificarea adusa prin legea 161/210)

Dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrans de nicio clauza contractuala sau intelegere intre parti, in cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept.
Drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate in cazul denuntarii unilaterale."



Legea 363/2010 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor. (Lege nr. 363/2007)

[...]
SECTIUNEA 2 - Practici comerciale agresive

Art. 8
O practica comerciala este considerata agresiva daca, in contextul prezentarii situatiei de fapt si tinand cont de toate caracteristicile si circumstantele, limiteaza sau este susceptibila sa limiteze in mod semnificativ libertatea de alegere sau comportamentul consumatorului mediu cu privire la produs, prin hartuire, constrangere, inclusiv prin utilizarea fortei fizice sau prin influenta nejustificata si, prin urmare, determina sau este susceptibila sa determine consumatorul sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o.

Art. 9
Pentru a determina daca o practica comerciala recurge la hartuire, constrangere, inclusiv la forta fizica sau la influenta nejustificata, se iau in considerare urmatoarele elemente:
a) momentul, locul desfasurarii, natura si/sau durata acesteia;
b) recurgerea la amenintare, la un limbaj sau la un comportament abuziv;
c) exploatarea de catre comerciant a unei situatii nefericite sau a unei circumstante speciale, de o asemenea gravitate incat afecteaza rationamentul consumatorului mediu si de care comerciantul este constient, in scopul influentarii deciziei consumatorului cu privire la produs;
d) orice obstacol oneros sau disproportionat, neprevazut in contract, impus de comerciant, atunci cand consumatorul doreste sa isi exercite drepturile contractuale, inclusiv dreptul de a inceta contractul sau de a schimba produsul ori de a se adresa unui alt comerciant;
e) orice amenintare cu masuri, in situatia in care acestea nu pot fi luate in mod legal.
Dupa cum stiu, retelele de distributie apartin operatorului zonal pentru productia energiei termice si distributia agentului termic catre consumatorii finali, deci agentul termic este adus la usa blocului de catre producator, funizorul in acest caz este doar un intermediar care vinde ceva ce produce altcineva.

Alte discuții în legătură

Debransare la brasov, tibiolah tibiolah Debransare in Brasov, Avand in vedere calitatea foarte proasta al agentului termic (atat ca perioade de livrare, cat si ca parametrii tehnici), din dorinta ... (vezi toată discuția)
Recuperare sume pentru operatiuni fictive din facturi achitate in avans tibiolah tibiolah [b]Intrebare:[/b] Daca se pot, si daca da, care ar fi modalitatea legala de recuperare de la o societate comerciala, a unor sume incasate in avans pentru ... (vezi toată discuția)
Încalzire la bloc cu centralã proprie viorel99 viorel99 Bună seara . Ce act normativ regelemntează repartizarea cheltuielilor că încălzirea, în bloc sunt şi proprietari cu CT proprie. (vezi toată discuția)