avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... exceptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

exceptie

daca reclamantul si-a intemeiat actiunea pe o lege abrogata ce exceptie pot invoca? multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters230219 , utilizator 20:30, 13 Decembrie 2011
Stimat domn,

Motivarea greșită în drept nu atrage, în mod obligatoriu, posibilitatea câștigării acțiunii de către adversarii procesuali, prin invocarea unei excepții.

Astfel, conform principiului iura novit curia, instanța, din oficiu, poate califica motivele de drept, raportate la expunerea de fapte, fără a leza principiul disponibilității.

Pe aceste considerente, o instanță nu este obligată să judece după încadrarea juridică a părții, cererea fiind calificată de faptele expuse, nu neapărat de articolele de drept invocate.

Totuși, o acțiune poate fi inadmisibilă, pe cale de excepție, dacă a dispărut rațiunea de drept care a justificat-o.

Soluțiile sunt, însă, multiple. De aceea, vă rog să aveți în vedere că răspunsul meu este doar de principiu.

Cu stimă.
multumesc pentru lamuriri...
inadmisibilitatea intemeiat pe imprejurarea cum ca legea nu prevede..
desigur doar in conditiile expuse de dl avocat, respectiv sa nu existe alt temei sau sa fim in situatia denegarii de dreptate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am castigat in prima instanta, mai pot declara apel? lawfull lawfull Buna Am introdus o actiune pentru declararea ca fals a unui referat, pe care am intemeiat-o pe art 184 CCivil si Decizia de indrumare 15/2005 a ... (vezi toată discuția)
Introducere in cauza civila leusan leusan la cererea de introducere in cauza(civila) a unui mostenitor care nu a avut habar de procesul tatalui, reclamantul nu trebuie sa mentioneze in cerere obiectul ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei calitatii de reprezentant ContSters297103 ContSters297103 am un debitor la intretinerea de bloc care zice ca presedintele care a semnat actiunea nu-i legal numit.. pe intampinare am ivocat exceptia lipsei calitatii ... (vezi toată discuția)