Buna ziua... Sunt functionar public si doream sa aflu cum pot sa prelungesc concediul de crestere copil pana la 2 ani, daca am ales in aprilie cand am nascut varianta 1, adica doar un an. Stiu ca am posibilitatea sa mai prelungesc cu un an de concediu fara plata, dar cum imi afecteaza situatia si vechimea in munca? In aceasta perioada de prelungire in fara plata, angajatorul mai are obligatia de a-mi tine suspendat CIM-ul? Sau care este actul normativ ce reglementeaza bolile pe baza carora se poate prelungi concediul de ingrijire. Multumesc mult.
1.De ce nu a-ti optat initial pentru concediul de pana la 2 ani? Aveati acest drept , desigur cu o indemnizatie de max.1200 lei /luna.
2.In cazul copilului bolnav/cu handicap ,comisia medicala decide de prelungirea concediului pentru cresterea copilului in functie de boala sau handicapul copilului. Nu cunosc" actul normativ ce reglementeaza bolile pe baza carora se poate prelungi concediul de ingrijire",.
dar daca aveti un copil sanatos bucurativa de asta .
3.Concediul fara plata nu se considera vechime in specialitate (de exp.la promovarea in grad profesional).Pe perioada concediului fara plata raportul de serviciu a functionarului public se susp
Legea 188/1999 -statutul functionarilor publici
4.Art. 95
ART. 95
(1) Raportul de serviciu se suspenda la initiativa functionarului public în urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pâna la împlinirea vârstei de 3 ani, în conditiile legii;
b) concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârsta de pâna la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap pentru afectiunile intercurente, pâna la împlinirea vârstei de 18 ani;
c) desfasurarea unei activitati în cadrul unor organisme sau institutii internationale, în alte situatii decât cele prevazute la art. 94 alin. (1) lit. c);
d) pentru participare la campania electorala;
e) pentru participarea la greva, în conditiile legii.
(2) Raportul de serviciu se poate suspenda la cererea motivata a functionarului public, pentru un interes personal legitim, în alte cazuri decât cele prevazute la alin. (1) si la art. 94 alin. (1), pe o perioada cuprinsa între o luna si 3 ani.
-----------
(3) Cererea de suspendare a raportului de serviciu se face în scris, cu cel putin 15 zile calendaristice înainte de data când se solicita suspendarea, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (1) lit. e), când cererea de suspendare se face cu 48 de ore înainte de declansarea grevei.
ART. 96
(1) Reluarea activitatii se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenta legala de numire în functia publica.
(2) Actul administrativ prin care se constata, respectiv se aproba suspendarea raportului de serviciu, precum si cel prin care se dispune reluarea activitatii de catre functionarul public se comunica Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, în termen de 10 zile lucratoare de la data emiterii.
(3) Pe perioada suspendarii raportului de serviciu autoritatile si institutiile publice au obligatia sa rezerve postul aferent functiei publice. Ocuparea acestuia se face, pe o perioada determinata, în conditiile legii. Pe perioada suspendarii, raporturile de serviciu ale functionarilor publici nu pot înceta si nu pot fi modificate decât din initiativa sau cu acordul functionarului public în cauza.
(4) Perioada suspendarii raporturilor de serviciu în conditiile art. 94 alin. (1) lit. c) si art. 95 alin. (1) lit. c) se considera vechime în functia publica.
sa intelegem ca doriti sa inventati o boala, conform legii, ca sa va prelungiti shederea acasa?
personal, as opta pentru suspendarea la cerere , a raportului de serviciu. astfel, va puteti creste copilul in liniste, si nu riscati sa va pierdeti nici postul. :)
Din pacate copilul meu este nascut cu o problema medicala, de care am stiut din timpul sarcinii. Are inimioara localizata in dreapta, dar diagnosticul pus nu se incadreaza din spusele medicului de familie in bolile incadrate ca handicap pt ca momentan bebelusul nu indica probleme. Pot sa apara in timp sau poate trai ff bine fara nicio problema...Deci, sa speram ca nu vor aparea. In ceea ce priveste alegerea primei variante am fost mai mult fortata de imprejurarile financiare, diferenta baneasca dintre prima varianta si a doua fiind de 1300 lei...
Mai ales ca mai am un copil de 9 ani.... Voi fi nevoita se pare sa aleg prelungirea CCP cu fara plata.
Multumesc mult....