avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Apostila
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Apostila

Va rog sa- mi spuneti daca locuiesc in sectorul 2 Bucuresti si doresc sa pun APOSTILA pe certificatul de nastere al fiului meu plecat din tara ,certificat eliberat la sectorul 4
- unde trbuie sa se faca apostilarea
- aproximativ in cit timp se face aposilarea
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 20:33, 13 Decembrie 2011
Actele de stare civila sunt inscrisuri autentice prin care se dovedeste nasterea, casatoria sau decesul unei persoane. Acestea se intocmesc in interesul statului si al persoanei si servesc la cunoasterea numarului si structurii populatiei, a situatiei demografice, la apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor (art.1 din Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civila).

In acceptiunea Conventiei, aceste acte se asimileaza documentelor administrative.
Nu uitati ca schimbarea numelui se poate face si pe cale administrativa.
Vedeti si punctul 22 din
[ link extern ]

Am citit linkul pe care l-ati pus, multumesc pentru update.
Eu eram rau de tot ramasa in urma si stiam doar definitia juridica a actelor de stare civila:
inscris autentic prin care se constata si se pot dovedi faptele si actele juridice din care decurge starea civila a unei persoane (ex. nasterea, casatoria sau decesul).

Abia astept redenumirea Serviciilor de Stare Civila in Servicii de Stare Administrativa.

PS: Cand va fi organizat primul Concurs de polemici inutile utilizatorului pe forum, voi inscrie acest subiect. Va avea reale sanse de castig.
Lasand ironia deoparte, intentia mea a fost sa lamuresc userul care a pus initial intrebarea.
Polemica nu am generat-o eu, si chiar ca este inutila.
Raspunsul era: autoritatea române competenta să aplice apostila pentru acest tip de acte prevazute de Conventia de la Haga este Prefectura.

Daca aveti alta parere cu privire la intrebarea userului, luminati-ne.
Sarbatori fericite!
E diferenta intre actul de stare civila si certificatul de stare civila. Citez din Legea 119/1996 republicata:
Art. 1
Actele de stare civila sunt inscrisuri autentice prin care se dovedeste nasterea, casatoria sau decesul unei persoane.

Art. 11
(1) Pe baza actelor de stare civila se elibereaza certificate de nastere si de casatorie titularilor sau reprezentantilor legali ai acestora, iar certificatele de deces, membrilor familiei sau altor persoane indreptatite.
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
bep, utilizator
@procmarci

Luminati-ma dvs. pe mine care era plusul de informatie pentru utilizator al raspunsului dvs. fata de al meu - asta strict legat de intrebarea dumnealui: voia sa stie unde poate apostila, in Bucuresti, certificatul de nastere al fiului sau.

Iar legat de ironie, ati identificat-o gresit intentia mea - era tachinare si daca puteti va rog s-o luati ca atare.
Daca va deranjeaza, pastram tonul oficial si n-o sa mai vedeti in postarile mele, daca ne mai intalnim in vreun topic, nimic interpretabil.

Sarbatori fericite si dvs.!

Alte discuții în legătură

Superlegalizare documente cetatean strain non ue, stat nemembru conventie haga absolutemix absolutemix Planuiesc sa ma casatoresc cu un cetatean strain apartinand unui stat non UE, nemembru al conventiei de la Haga. Am inteels perfect ce documente trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Apostila pe certificatul de nastere si pe cazier alexeflorin alexeflorin Imi puteti spune si mie cum sa procedez pentru a pune apostila pe un certificat de nastere si pe cazierul judiciar . .Mentionez ca cele doua acte sint ale ... (vezi toată discuția)
Apostila de la haga dumibog dumibog In cazul in care printr-o declaratie notarila generala se cesioneaza o parte din drepturile procesuale potentiale catre o persoana de alta cetatenie dintr-o ... (vezi toată discuția)