avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cedare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cedare mostenire

Buna ziua,

Am o problema in legarura cu cedarea unei parti dintr-o mostenire.
La vatra bunicilor paterni a ramas un frate de al tatalui meu care la randul lui a avut un copil ,care evident, era varul meu si a altor patru verisori .Pana in februarie 2010 acest var a trait in averea ramasa de la bunici si preluata de unchiul meu *tatal lui*.
Pana aici nimic neobisnuit.In noiembrie 2010 a decedat si varul meu ,unicul mostenitor care la randul lui nu a avut nici un copil care sa devina mostenitor.
In aceasta situatie am devenit mostenitori toti verisorii lui care suntem in numar de 5 persoane.
Dintre acestia unul doreste sa foloseasca acea mostenire ramasa si din acest motiv mi sa adresat pentru cedarea partii mele ,cedare cu care am fost de acord.

Problema abia acum incepe fapt pentru care solicit parerea dvs.

Am facut un act notarial in care imi prezint acordul de cedare insa in acel act nu am facut mentiunea expresa cu numele celui care ii fac cedarea.

Din aceasta cauza varul care urmeaza sa devina mostenitor unic se teme ca aceasta cedare nu se adreseaza expres lui si ca in situatia in care unul din ceilalti
mostenitori nu cedeaza ,el va fi nevoit sa plateasca acestuia atat partea ce i se cuvine de drept din acea mostenire cat si partea ce i se cuvine din cedarea mea .

Daca sunt inteles ,astept parerea dvs.

Va multumesc .

Cel mai recent răspuns: violeta fiscuci , utilizator 15:34, 15 Decembrie 2011
Actul a fost intocmit corect, fara mentionarea vreunui nume, caci renuntarea la mostenire nu se face in favoarea cuiva, se renunta la TOATE BUNURILE DEFUNCTULUI si atat. Cei care nu renunta vor deveni mostenitori, putand ulterior sa incheie un act de partaj voluntar si sa isi imparta bunurile mostenite.
Multumesc frumos pentru raspuns Narcisa .Asa am inteles si eu si tot asa am primit raspuns si din partea notarului care a intocmit actul car si de la un alt notar la care am fost sa iau informatii suplimentare pentru a ma convinge ca acel act este bun.

Problema vine din partea celui care urmeaza sa devina mostenitor pentru urmatorul fapt.Acesta doreste mentionarea numelui lui ca astfel el sa obtina partile celor care renunta adica 3 parti +1 parte care este a lui iar cel care nu renunta sa ramana cu partea lui ,deci cu a cincea parte , pe considerentul ca va trebui sa decpagubeasca pe cel de al cincelea cu jumatale din cele trei parti ale celor care a renuntat + partea celui care nu renunta.

M-am stradui sa explic care este durerea celui care doreste sa ajunga unic mostenitor .Nu stiu daca voi fi inteleasa .

Sistematizez si intreb. Care este partea celui care nu renunta???????? partea lui + jumatate din cele rtei parti la care s a facut renuntarea??????sau numai partea lui deci cea de a cincea parte care i se cuvine ?????

Multumesc mult celor ce se implica si vor da un raspuns.
O seara placuta.
Renuntarea facuta de dvs va profit tuturor celorlalti mostenitori, se va imparti in mod egal intre acestia daca sunt toti verisori. Daca nu renuntati la mostenire, dupa dezbaterea ei puteati sa cedati partea dvs cui doreati.
Cei care nu renunta isi impart in mod egal cotele renuntatorilor, ulterior pot imparti bunurile prin partaj voluntar si fiecare primeste conform intelegerii dintre ei, inclusiv eventualele despagubiri convenite. Deci acel mostenitor nu va primi partea lui plus a celor 3 care renunta si cel de-al cincilea doar partea sa, cele 3 parti ale renuntatorilor se vor imparti intre cei 2 care raman mostenitori.
Va multumesc pentru raspunsuri .M-au ajutat sa inteleg exact cum stau lucrurile pentru ca eram intre notar si varul care doreste sa devina unic mostenitor . Notarul spunea ca actul este bun iar varul meu ca nu este bun.
Greseala a facut-o chiar varul meu pentru ca ,de teama ca nu va avea el partea cea mai mare ,s a grabit sa imi ceara renuntarea inainte de a se dezbate masa succesorala si de aceea notarul nu a putut sa faca mentiunea cum ca cedez unui anume verisor .Asta este ...stiti proverbul care spune ....Lenesul mai mult alearga iar zgarcitul mai mult pagubeste . Daca nu se grabea despagubea pe cel care nu renunta pentru partea lui ,acum trebuie sa ii dea si jumatate din partea pe care am cedato eu .
Sa fie sanatos ,macar sa inteleaga oridine si sa nu mai grabeasca obtinerea renuntarii si de la ceilalti doi .

Multumesc inca o data . O zi buna.

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament mostenit ancacatya ancacatya buna ziua,mama mea este mostenitoarea unui apartament ramas de la parintii ei(bunicii mei),Nu s-au facut nici un act de trecere a apartamentului pe numele ... (vezi toată discuția)
Moștenire după bunica Isthrt Isthrt Buna ziua. As dori sa imi dați un raspuns, dacă se poate, la următoarea situație : tatăl meu a decedat de doua săptămîni si momentan dezbatem ... (vezi toată discuția)
Diminuarea masei succesorale prin disimulare ionmoisil ionmoisil Parintii tatalui meu au avut 2 fii, tatal meu si unchiul meu.Primul a decedat bunicul inainte de 1989.Masa succesorala dupa bunicul meu s-a impartit in cotele ... (vezi toată discuția)