avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... daca patronul isi inchide firma, mai poate fi dat in ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

daca patronul isi inchide firma, mai poate fi dat in judecata pentru daune in cazul unui accident de munca mortal?

Buna ziua,

Tatal meu a murit in urma unui accident de munca la o firma de constructii din Valcea. Serviciul SSM (Securitate si Sanatate in Munca), din cadrul ITM Valcea, s-a autosesizat si a investigat. Recent am primit procesul verbal de constatare si se mentioneaza acolo ca este vina firmei pentru ca nu a indeplinit normele prevazute de lege privind securitatea la locul de munca, dar a fost incadrat ca si contraventie, nu penal. Patronul firmei, vrea acum sa isi inchida firma, credem noi pentru a scapa de plata daunelor. Intrebarea mea este, in acest caz, putem da patronul firmei (care va fi deja inchisa) in judecata pentru a-i cere daune morale si materiale? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 17:53, 13 Decembrie 2011
dar dosarul deschis de catre Parchet, in ce stadiu se afla? va puteti constitui parte civila in procesul penal, asta daca nu cumva se va decide ca "mortul este de vina".
da puteti, inchiderea firmei nu il absolva de vina
In urma procesului verbal intocmit de SSM, firma este vinovata, dar nu s-a sesizat si Parchetul intrucat fapta a fost descrisa ca si contraventie. Noi am tot sperat ca ne vom intelege cu patronul, dar se dovedeste ca nu e asa cum ne-a promis noua. Firma si-o "inchide" intentionat, intrucat firma lui mai este data in judecata tot pentru un accident de munca mortal petrecut la el la firma, anul trecut. Noi cum putem proceda? Il dam direct pe el in judecata? Putem deschide procesul impotriva lui daca hotaram sa contestam procesul verbal intocmit de SSM? Va multumesc din suflet. Suntem disperati. Mama nu are nici un fel de venit, era intretinuta de tata...:(
ceva nu este in regula in toata povestea dvs - este imposibil sa nu existe un dosar penal deschis ca urmare a inregistrarii decesului. Pentru orice deces al unei persoane se deschide un dosar penal in care se fac cercetari petru a se stabili daca exista un vinovat (intentie sau culpa) care a provocat moartea victimei. In aceste dosare nu exista ca firma sa fie vinovata, va exista si o persoana fizica care nu si-a indeplinit atributiile sau le-a indeplinit defectuos.

parerea mea este ca nu aveti dvs toate informatiile - verificati ce procuror a primit rezultatul cercetarilor la fata locului, ce s-a intimplat cu verificarile IML (s-a facut autopsia?), etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! dacă tatăl meu a făcut o criza de epilepsie în ... Flrsofia Flrsofia Bună ziua! Dacă tatăl meu a făcut o criza de epilepsie în timpul programului , iar la câteva zile a decedat se considera accident de muncă? Am uitat sa ... (vezi toată discuția)
Deces la locul de munca ContSters254006 ContSters254006 Doresc să va descriu pe scurt problema mea. O persoană din familia mea a avut un accident mortal, în locul in care muncea, in timpul programului. ... (vezi toată discuția)
Articolul 349, 350 cod penal gheil gheil Buna ziua, este vorba despre un accident de munca, am primit de la medicul legist 8 , 9 zile de ingrijiri medicale. problema ar fi ca am ramas cu o cicatrice ... (vezi toată discuția)