Diana, situatia de la punctul 1) este exclusa. Nu argumentez pe larg, ca ar fi offtopic, spun doar atat: cererile pentru stabilirea domiciliului in strainatate nu se depun la SPCLEP ci la Serviciul Pasapoarte.
Problema nu este actul de spatiu, acela in mod sigur exista pe numele utilizatoarei sau al sotului (sau contract de inchiriere etc.). Posibil ca domiciliul anterior o fi fost la parinti iar acum, dupa ce s-a casatorit, se va muta cu sotul in alta locuinta. De aceea i se cere la Evidenta mentionarea ambelor motive (schimbare de domiciliu + schimbare de nume in urma casatoriei) in procura speciala.
Problema este ca cel mai important motiv dpdv al evidentei persoanelor,
schimbarea domiciliului, nu este trecut pe procura speciala ci pe o cerere de eliberare a actului de identitate completata inutil de dumneaei la consulat - mama trebuia sa o completeze in Romania, la ghiseu, ca de-aia i-a facut procura speciala.
Greseala este a personalului de la consulat iar daca din ce am scris eu nu se intelege acest lucru, poti citi raspunsul pe care l-a dat @bep (care inteleg ca lucreaza in domeniu si este sursa sigura, in opinia mea). Citez doar un fragment, pentru continuitatea postarii mele:
De multe ori cei de la Ambasade/Consulat nu stiu sa elibereze persoanelor procuri pentru eliberarea actului de identitate. Procura este un formular special in care trebuie sa se regaseasca toate motivele pentru care se solicita eliberarea unui act de identitate. Actul de identitate poate fi schimbat din 2 sau mai multe motive simultan(in cazul dvs. schimbare domiciliu si nume). Aceste motive trebuiau sa se regaseasca in cuprinsul procurii.
Cel mai delicat motiv il constituie schimbarea domiciliului. Daca persoana nu solicita in mod expres schimbarea domiciliului cei de la evidenta nu va pot schimba domiciliul. Daca macar la inceputul procurii, cand sunt inscrise datele dvs, ati trecut noua adresa e cumva, indirect, declarat domiciliul nou.
Singurul lucru care si-l poate reprosa utilizatoarea este ca nu a insistat la consulat sa i se faca procura speciala asa cum i s-a spus de la Evidenta (in paranteza fie spus, pentru Diana01, cei de la evidenta doresc doar ce spune legea):
cu ambele motive ale schimbarii cartii de identitate.