avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatia

buna ziua.am si eu o intrebare.parintii mei vor sa imi doneze apartamentul pe ca re il detin in bucuresti asta pt a evita sumele uriase care trebuiesc achitate la notariat pt un act de vanzare-cumparere.intrebarea este urmatoarea;pot surorile mele sa anuleze aceasta donatie dupa decesul parintilor?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:40, 13 Octombrie 2008
buna
In primul rand trebuie sa stii ca cheltuielile legate de autentificarea unui act de donatie este similar celor de autentificare a unui contract de vanzare cumparare
Diferenta fiscala intre cele doua acte consta in obligatia de plata a impozitului pe profitul rezultat din vanzarea bunurilor imobile din patrimoniul personal, conform art 77 din Cod Fiscal. Deci la notar esti obligata sa achiti iindiferent daca dobandesti prinb donatie sau vanzare cumparare acelaesi sume: onorariu si tarif de inscriere la Cartea Funciara . Singura diferenta este acest impozit pe care notarul, la fel ca si tariful de inscriere in cartea funciara , le incaseaza in numele si pentru stat si pentru agentia nationala de cadastru si publicitate imobiliara.
Ce trebuie sa te intereseze nu este costul ci diferenta dintre cele doua operatiuni juridice. Dobandirea unui bun imobil este importanta si adesea calitatea de proprietar persupune si obligatii nu numai drepturi.
Donatia nu este anulata dupa decesul donatorului ci este vorba de sanctiunea aplicata conform Cod civil de reductiune a liberalitatilor excesive. Adica, testamentele si apoi donatiille pot fi reduse valoric in cazul in care mostenitorii rezervatari (sot, parinti, descendenti) solicita respecatrea drepturilor lor succesorale in calitate de mostenitori rezervatari.
Este o adevarata isterie atunci cand se vorbeste despre donatii si efectele juridce ale acestora dupa decesul donatorilor. Situatia este relativa si nu trebuie generalizata.
Teoretic, nu ! Practic daca se gasesc anumite vicii in cum, cand si in ce sonditii s-a facut donatia,da aceasta se poate contesta.
Ramane la latitudinea instantei sa decida daca ramane valabila sau nu.
Pentru a evita anulabilitatea faceţi cu parintii dvs. contract de intretinere cu clauza de abitatie viagera. Taxele insa vor fi la mari la notar, si in aceasta situatie.
Pai... daca parintii vor sa doneze, de ca sa incheie alt act ? Care e logica? E cu atat mai prost actul cu cat nu reflecta situatia de fapt reala...
Apoi trebuie sa adune dovezi ale intretinerii.
Contractul costa la fel, caci e la valoarea imobilului ce constituie capitalul, deci tot acolo sunt taxele. Identice.

Donatia nu cred ca va contine conditii de anulare... doar riscul de a fo cerut raăportul donatiilor, asta e problema... Ce motiv de anulabilitate nu se poate acoperi prin diligente corespunzatoare? Ca exemplu, asa... :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuinta criss1122 criss1122 Cat este tariful pentru a trece un apartament de pe un nume pe altul? (vezi toată discuția)
Testament!!! franz85 franz85 situatia este urmatoarea: tatal meu a dobandit prin testament semnat de proprietar dar redactat de catre si in prezenta unui notar, un apartament. Sotia ... (vezi toată discuția)
Mostenire zeciualex zeciualex am un titlu de mostenitor impreuna cu unchiul meu pe acelasi imobil. acesta vrea sa imi dea mie partea lui de imobil. intrebarea e, cum e mai bine sa faca ; ... (vezi toată discuția)