avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitarea cazierului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitarea cazierului

Buna ziua !
Ma numesc Ionel si anul acesta pe 15 iulie am fost condamnat la 3 luni de inchisoare cu suspendare pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice cu o alcoolemie peste limita legala . As dori sa stiu cand pot sa solicit instantei reabilitarea cazierului si care este procedura . Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 18:19, 19 Decembrie 2011
Nu va trebui sa solicitati instantei reabilitarea, intrucat, in cazul pedepselor cu supendarea conditionata a executarii pedepsei reabilitarea opereaza de la sine-de drept, la finele termenului de incercare.
In cazul suspendarii conditionate , reabilitarea este una de drept.
Prin urmare , dupa scurgerea unui termen de incercare (compus din pedeapsa efectiv aplicata de catre instanta de judecata si un termen de 2 ani ) cazierul judiciar nu va mai cuprinde nicio mentiune cu privire la condamnare.


Reabilitarea de drept sterge interdictiile si decaderile ce au rezultat din aplicarea pedepsei cu inchisoarea.

In vederea operarii reabilitarii, va veti adresa politiei.Desigur ca reabilitatea poate fi constata si pronuntata de catre instanta de judecata (judecatoria in a carei raza teritoriala a fost transat litigiul in fond ).

Succes.
Termenul de incercare in cazul dvs. este de 2 ani si 3 luni ( 3 luni pedeapsa aplicata + 2 ani interval de timp prevazut de art 82 c.pen.), termen care se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Daca pe perioada termenului de incercare nu veti savarsi o alta infractiune si nici nu se va dispune revocarea beneficiului suspendadarii conditionate in conditiile art 83 si 84, veti fi reabilitat de drept.
Daca dupa expirarea termenului de incercare veti solicita eliberarea unui cazier judiciar si veti constatata ca pedeapsa aplicata inca figureaza in cazier, va fi necesar sa va adresati instantei de judecata pentru constatarea intervenirii reabilitarii de drept.
Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
In primul rand vreau sa va multumesc foarte mult pentru raspunsurile primite , as dori sa va mai intreb daca se poate obtine reabilitarea prin hotarare judecatoreasca inainte de termenul de incercare , respectiv 2 ani si trei luni in cazul meu .......................multumesc anticipat si Sarbatori Fericite !
Nu se poate, trebuie sa asteptati sa se implineasca termenul de incercare. Atentie sa nu savarsiti alte fapte in acest timp!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare inainte de termen cosminn3l cosminn3l Am o pedeapsa de 1an si 6 luni cu suspendare + 2 ani termen de incercare... Exista vreo posibilitate sa ma reabilitez inainte de termen . Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept - pedeapsa cu suspendare, formalitati george0869 george0869 Am avut o pedeapsa de 6 luni+1zi cu suspendare pentru conducere subinfluenta alcolului pedeapsa a expirat +cei 2ani fara a avea nici o abatere. Mai trebue ... (vezi toată discuția)
Stergerea din cazier judiciar DUMITRULAURENTIU DUMITRULAURENTIU in data de 15.12.2009.am fost condamnat la 9 luni inchisoare cu suspendare conditionata cf.art.81,82 CP ptr.art.87/1 OUG 195/2002,74/1,a,c CP,76/1,dCP,71,64/a ... (vezi toată discuția)