avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj in urma divortului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj in urma divortului

Buna seara.
De curand (16 sept) am divortat de sotul meu. In timpul casatoriei am cumparat o casa, jumatate din casa fiind achitata dintr-un credit pentru nevoi personale cu ipoteca pe un alt imobil. In actul de vanzare-cumparare al casei nu aparem noi ca proprietari, deoarece urma sa luam un apartament de la Primarie, ci o matusa a lui.
In fapt noi suntem despartiti de 6 luni, dar atunci cand s-a introdus actiunea de divort, desi el era plecam de acasa, a revenit in domiciliul comun, momentan locuind intr-o alta camera.
In luna mai am reusit sa il determin ca matusa lui sa ne doneze casa, proprietari reali fiind noi, iar in actul de donatie aparem amandoi, ca ni se doneaza fiecaruia cate 1/2 din casa in cote indivize.
Deoarece nu ma pot intelege cu el pentru a realiza partajul cu acordul partilor, va trebui sa recurg la partajul pe cale judecatoreasca si as vrea sa stiu daca acest imobil se considera bun comun, sau daca se considera ca fiecare 1/2 din casa este bun propriu si trebuie sa introduc actiune de iesire din indiviziune.
Daca ma puteti ajuta, as vrea sa stiu si cu aproximatie cat sunt costurile respectivei actiuni pe care va trebui sa o introduc.
In cazul partajul, se poate prezenta in instanta doar avocatul meu, fara sa mai fie nevoie de prezenta mea?
Cel mai recent răspuns: ContSters64839 , utilizator 22:10, 12 Octombrie 2008
Bunul respectiv este coproprietatea ambilor soti, deci, trebuie sa introduceti actiune de iesire din indiviziune. Iesirea din indiviziune prin stabilirea partii fiecaruia si devenirea bunului sau a unei parti din bun ca bun propriu, inseamna impartire, adica partaj. Deci, este aproximativ acelasi lucru.
Costurile sunt mult mai mici in cazul unei actiuni in instanta, decat in fata notarului (partaj voluntar urmat de incheierea actelor de proprietate). Ar fi bine sa angajati un avocat, dar in cazul in care va ajunge la o intelegere cu sotul dvs. si vor recurge la tranzactie, va trebui sa va prezentati in fata instantei pentru a va exprima acordul si a semna aceasta tranzactie. Puteti sa-i faceti, insa, avocatului o procura si prin aceasta sa semneze el in locul dvs. daca sunteti plecata din tara. Daca nu, atunci mergeti chiar dvs. sa semnati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate imobil. andre_1973 andre_1973 Buna ziua! In cazul in care doua persoane au in proprietate un imobil care nu se poate impartii fizic si nu se ajunge la intelegere din punct de vedere al ... (vezi toată discuția)
Mostenire si partaj adry2276 adry2276 Buna seara.In urma decesului bunicului meu s-a facut succesiunea.Mama este predecedata si eu mai am 2 surori.Bunica mi-a dat toata partea ei din casa care o ... (vezi toată discuția)
Donatie parte imobil, soti in divort clotild clotild In 2012 am cumparat un imobil impreuna cu prietenul meu, in 2013 ne-am casatorit. In luna mai 2014 vom divorta de comun acord.Ne-am impartit bunurile, am ... (vezi toată discuția)