avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil

Am mai primit raspunsuri pe baza acestui subiect. As avea insa doua neclaritati: copilul cetatean roman cu domiciliul in Romania, eu-mama, cetatean roman cu domiciliul in Romania, tatal-cetatean albanez care este rezident in Italia. Noi doi necasatoriti. In cazul in care eu deschid actiunea pt custodia definitiva a copilului pe care o doresc, o pot face la mine in tara, asta mi s-a mai spus tot aici. Intrebarea mea este unde trebuie sa fac asta: in orasul de care apartin sau pot merge pe raza judetului meu si in alta parte? Spre exemplu eu traiesc intr-un orasel mic in Valcea, dar as prefera sa nu fac acest lucru aici, tocmai pt a nu imi spala rufele intre o societate mica in care fiecare se cunoaste cu fiecare. Si inca o intrebare: cum ii va fi adus la cunostinta tatalui ca eu am initiat un astfel de demers? Presupun ca postal sau nu stiu... insa el nici macar nu locuieste la adresa la care figureaza in actele din Italia. In cazul in care tatal nu se prezinta, nici el nici avocat, nici reprezentant al sau, adica in cazul in care ignora intreaga procedura, ce s-ar putea intampla? Multumesc frumos pt timp si amabilitate.
Cel mai recent răspuns: ContSters200730 , utilizator 22:57, 15 Decembrie 2011
Actiunea se deschide la instanta de tutela din raza teritoriala a domiciliului. Dupa 1 octombrie o sa obtineti mai greu custodia unica.

Tatal va fi citat in Italia dar nu are obligatia de a se prezenta.
Dupa 1 octombrie cel care a trecut? Va referiti la schimbarea Codului Civil? Iar in cazul in care nu as obtine o custodie unica, as obtine una temporara sau cum? dar presupun ca se poate merge tot inainte pana la a obtine ceva definitiv, nu? Tatal va fi citat in Italia de catre cine? Stiu ca nu are obigatia de a se prezenta, dar daca nimeni nu il reprezinta, cum s-ar desfasura lucrurile, ce s-ar putea intampla? Referitor la raspunsul dvs, actiunea se deschide la instanta de tutela, din raza teritoriala a domiciliului, inseamna ca trebuie doar in orasul in care locuiesc sa deschid aceasta actiune? Multumesc mult pt amabilitate.
Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2011
ContSters200730, utilizator
Deschideti actiunea in instanta acolo unde aveti domiciliul din buletin.

Conf. Noului Cod civil autoritatea parinteasca se exercita in comun de ambii parinti. In acest moment ambii aveti „custodia” minorului iar instanta va va acorda custodia unica doar daca exista motive intemeiate.

Puteti cere in instanta stabilirea domiciliului minorului la dvs acasa iar instanta va va aproba aceasta cerere daca tatal nu se prezinta sau daca nu este impotriva.

Dvs. veti avea obligatia de a traduce si de a comunica citatia sau sa dovediti ca nu il puteti gasi, caz in care se publica anunt intr-un ziar de tiraj national (pe cheltuiala dvs).

[ link extern ]
competenta este judecatoria de unde locuiti dvs.
Multumesc mult, sa inteleg ca am mult de munca si probabil un avocat m-ar sfatui cel mai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasaport minor Paulina Rantea Paulina Rantea Buna seara. Va rog, daca puteti sa- mi spuneti cum as putea sa-i reinnoiesc pasaportul copilului fara procura de la tata. Eu sunt cetateanca romanca iar ... (vezi toată discuția)
Custodie minor Maria Cazanaru Maria Cazanaru Buna ziua, Am o rugaminte mare! Va rog ajutati-ma cu un sfat pentru urmatoarea situatie. S-a dat o sentinta definitiva si irevocabila in mai 2011 prin care ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine custodia copilului fara acordul tatalui? vmari vmari Mentionez ca tatal copilului este cetatean strain si a plecat din Romania de cand avea fetita 2 ani. Acum are 7 ani. In tot acest timp nu am intentat divort pt ... (vezi toată discuția)