avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie minor

Buna ziua,
Am o rugaminte mare! Va rog ajutati-ma cu un sfat pentru urmatoarea situatie. S-a dat o sentinta definitiva si irevocabila in mai 2011 prin care s-a pronuntat divortul din culpa exclusiva a sotului si i-a fost incredintat spre crestere si educare copilul, mamei. ( sotul nu s-a prezentat pentru ca nu a fost citat decat o singura data si nu era in tara la acea data, asta in ideea ca ar fi putut sa se apere cumva).
Ambii soti locuiau in Italia ( dealtfel si casatoria s-a incheiat in italia ) iar divotul si custodia copilul ( cetatean italian ) s-au judecat in Romania.
Dupa pronuntarea divortului, sotii au continuat sa locuiasca impreuna in Italia, iar de copil s-a ocupat exclusiv tatal., mama lucrand ca dansatoare.

Mama nu a fost chiar usa de biserica - desi locuia in casa cu ex sotul avea legaturi cu alti barbati, dealtfel si in timpul casatoriei, ( exista martori in acest sens, chiar un amant al acesteia care s-a suparat ca a fost si el inselat cu un altul l-a sunat pe tatal copilului si i-a povestit lucruri extrem de dureroase.

In concluzie, ieri a hotarat sa puna in aplicare sentinta judecatoreasca si a apeland l-a politia italiana, a luat copilul de langa tata si a plecat pur si simplu fara sa spuna unde anume, fara sa dea nicio alta informatie, nepasand-i ca copilul plangea in hohote si spunea ca nu vrea sa mearga cu ea si ca vrea sa stea cu tatal ( copilul are 4 ani si jumatate)

Intrebarea mea este ce are acest tata de facut ?
Care sunt pasii de urmat?
El nu a contestat hotararea pronuntata pentru ca avand copilul permanent langa el nu a realizat gravitatea faptului ca-l poate pierde oricand.
Va multumesc foarte mult si astept cu interes raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: Maria Cazanaru , utilizator 13:45, 6 Februarie 2013
Potrivit noului cod civil, custodia copilului este comuna, iar in cazurile in care s-a incredintat copilul spre crestere si educare numai unui parinte conform vechiului cod civil, se poate introduce o actiune prin care sa se ceara custodia comuna. In cazul dvs, daca tatal s-a ocupa in fapt de copil, dar mama avea o sentinta de divort prin care i-a fost incredintat copilul,date fiind motivele expuse de dvs, tatal poate introduce o actiune prin care sa ceara autoritatea parinteasca sa se exercite in exclusiv de catre el. Faptul ca exista o hotarare judecatoreasca definitiva, ea nu are autoritate de lucru judecat in privinta situatiei minorilor, care se poate oricand schimba. In aceste conditii, tatal trebuie sa deschida un proces de stabilire a autoritatii parintesti exclusiv in favoarea lui, si de asemenea stabilirea domicliului minorului sa fie la locuinta sa.
Multumesc foarte mult.
Credeti ca este mai bine sa vina in tara sau poate cere aceste lucruri printr-un imputernicit.
Copilul fiind in Italia, mama il poate aduce in Romania fara acordul lui, doar in baza hot.judec.?
De cand a luat copilul nu mai raspunde la telefon si tatal nu mai stie nimic de copil. Dealtfel, copilul nici nu prea este obisnuit sa stea permanent cu mama deaorece ( din pacate, tatal nu a lucrat 2 ani jumatate si a stat numai cu copilul, spun din pacate pentru ca acum este descoperit , dar nu pentru ca nu si-ar gasi de lucru, ci pentru ca nu stie daca, angajandu-se de maine, poate demonstra ca ar putea asigura financiar tot ce trebuie.
Si contractul de inchiriere era pe numele fostei sotii.

Asadar, sa se angajeze cu forme legale in Italia si sa-si ia cu chirie o locuinta ca sa poata demonstra ca are tot ce trebuie pt ai oferi copilului conditii decente atat material cat si locativ.
Sau sa vina in tara si sa faca aceleasi lucruri...
Din pacate, ea nu este o femie de inteles, nu stie daca o sa aduca copilul in Romania sau o sa-l tina in Italia.
Daca el face toate diligentele pt a obtine casa si forme legale de lucru Italia si ea aduce copilul in Romania...
Va rog, sfatuiti-ma ce sa-i spun, este disperat!
Nu este nici el perfect, dar este un tata bun!
Multumesc
In Romania dureaza mult sa va judecati.
Incepeti demersuri in Italia si in Romania daca se poate.
Consultati un avocat din Italia pt a intelege ce se poate face acolo.
Proces in Romania nu e clar ca se poate...


Si... va intreb daca tatal poate mandata pe cineva in Romania sa deschida actiunea in numele lui sau trebuie sa vina personal.
Ce acte are nevoie pentru intocmirea dosarului?
Ar vrea sa stie daca s-ar putea judeca intr-un termen mai scurt fie si numai pentru a putea obtine dreptul de vizitare, adica mama sa fie obligata sa-si declare domiciliul pentru ca tatal sa nu fie pus in imposibilitatea de a nu-si vedea copilul, dupa care sa deschida un proces prin care sa ceara stabilirea autoritatii parintesti exclusive in favoarea sa ( fara a-i interzice mamei sa-si viteze copilul ori de cate ori doreste)
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
Maria Cazanaru, utilizator
Ar trebui sa afle unde e copilul. In hotararea veche exista un program de vizitare?
Nu mai stati pe net, spuneti-i omului sa mearga la un avocat acolo, in Italia, cat mai repede, pierderea de timp ii e defavorabila!

Alte discuții în legătură

Custodie copil cu mama romanca ,tata italian Meuta Georgeta Meuta Georgeta Fiica mea este in italia si sta cu copilul ei care e nascut acolo si este recunoscut de tata. Fiica mea vrea sa ceara custodia unde este mai bine din punct de ... (vezi toată discuția)
Custodie copil Schafy Schafy Sunt mama unui baietel de 4 ani.Sunt cu el in Romania, iar tatal acestuia in Italia. Acesta a deschis proces de incredintare minor pe teritoriul ... (vezi toată discuția)
Pasaport minor italian carm3n45 carm3n45 Buna ziua! Sunt casatorita ....dar despartita in fapt,cu un cetatean italian si am un copil de 12 anisori , nascut in italia ( pasaport italian expirat in ... (vezi toată discuția)