avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA PLATA CASS
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA PLATA CASS

Daca poate cineva,va mai rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Cum am mai spus, sunt pensionara la limita de varsta si sunt PFA. Intrebarea mea este; trebuie sa platesc contributie la pensii daca eu sunt deja pensionara de acum si cat voi trai?
Cel mai recent răspuns: stan camelia , utilizator 13:08, 4 Martie 2012
Se raporteaza la venitul anual impartit apoi pe trimestru functie de veniturile declarate. Platiti aceeasi suma pentru care ati optat cand ati incheiat contractul de asigurare si s-a regularizat apoi functie de venituri. La momentul in care veti depune copia de pe decizia de impunere se vor regulariza sumele datorate.
L.C.
n-am incheiat nici un contract caci mi s-a spus in iauarie anul trecut la casmb ca daca sunt salariata si pfa nu trebuie incheiat contract ci sa platesc 5.5% din venitul estimat cand am infiintat pfa-ul....i-am intrebat daca la finele anului sunt in pierdere mi se dau banii inapoi la fel ca si la impozit? si mi s-a spus ca nu....acum avand in vedere ca sunt in al doilea an de activitate nu stiam cum sa fac fiindca veniturile sunt sub cheltuieli. Am platit ieri 50 lei pe primul trimestru dar totusi sunt in dubii. Sper sa ajung luna aceasta la ei si sa vad cum e situatia si daca au o solutie,dar am dubii in privinta solutiilor lor.
Ca salariat si PFA datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile realizate din activitati independente. Această obligaţie este reglementată de art. 257 din Legea nr. 95/2006 – Reforma în domeniul sănătăţii cu modificările şi completările ulterioare. Conform prevederilor art. 257 alin (2) lit. b, persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate în cotă de 5,5% aplicată asupra venitului impozabil obţinut.
Ca PFA care realizeaza in acelasi timp mai multe categorii de venituri (salarii, pensii, alte venituri, etc.), conform art. 257 alin. 3 din Legea nr. 95/2006, datoreaza contributia de asigurari de sanatate asupra tuturor acestor venituri.
Stiu ca daca esti pe pierdere sau ai un venit anual mai mic decat (salariu minim pe economie*12 luni), trebuie sa platesti la salariu minim pe economie(700*12=8400*5,5%=462/4=rotunjit 116 RON pe trimestru.
Nu sunt sigura ca a ramas asa(legea).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar inregistrat pfa - care sunt contributiile obligatorii? stelach stelach Buna ziua, un pensionar, care este inregistrat ca persoana fizica autorizata, ce obligatii fiscale are,are obligatia incheierii unui contract de asigurari de ... (vezi toată discuția)
Pfa - contributii obligatorii atepelus atepelus Ce contributii sunt obligatorii?-sanatate/somaj/pensie/etc Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensionar militar si pfi - cass se plateste de 2 ori? pfipensionar pfipensionar Buna ziua, Sunt pensionar militar de cativa ani si anul trecut mi-am infiintat un PFI. Intrebarea mea este: achit contributia la asigurarile de sanatate de ... (vezi toată discuția)