Mostenitorii care numai au acceptat mostenirea in termenul de optiune succesorala,pot fi urmariti ca debitori ,pentru datoriile defunctului(chemati in instanta) daca nu s-a dezbatat succesiunea dupa defunct,sinu s-au stabilit cotele parti?
Acești moștenitori pot fi chemați în instanță, în solidar, pentru datoriile defunctului. Acceptarea, iar nu partajul, este constitutivă de drepturi și obligații.
Nu ar strica să dezbateți succesiunea pentru a nu răspunde în solidar.
Pai tocmai din acest motiv intreb pentru ca deja s-a primit o citatie de somatie de plata,repusa pe rol(litigii cu profesionistii) cu introducerea in cauza a mostenitorilor si termenul este cu mult inaintea celui pentru partaj. ce este de facut?
Încercați o suspendare a pricinii referitoare la somația de plată având în vedere art. 244 Cod de procedură civilă:
Instanta poate suspenda judecata:
1. cand dezlegarea pricinii atarna, in totul sau in parte, de existenta sau neexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati;
Nu este chiar simplu, mai ales dacă s-a suspendat anterior pe art. 243, dar este posibil.
Există și varianta - nu tocmai satisfăcătoare - să se finalizeze somația, să fie achitat debitul și să se introducă la pasivul succesoral, fiind datorie în procesul de partaj. Este cea mai probabilă variantă, de altfel.
Succesiune
liliastati
Buna ziua !
Incerc pe scurt sa va expun problema mea.
In urma cu 8 ani am divortat,dar nu am facut partaj,iar acum 10 zile fostul sot a decedat,in urma ... (vezi toată discuția)
Succesiune
sandugeorge
Tatal meu a decedat in urma cu 17 luni. Acum 3 luni o firma de recuperari a datoriilor m-a contactat sa-mi ceara plata unei datorii de care nu stiam. ... (vezi toată discuția)